Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

 

 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Kosten zelfmoordpoging

Je hebt gezocht op "kosten zelfmoordpoging". Allereerst willen wij benadrukken dat een mensenleven nooit in geld uit te drukken is, een zelfdoding is een persoonlijk drama voor alle betrokkenen. Een mensenleven is onbetaalbaar. Wil je naar aanleiding van jouw zoekopdracht toch iets in cijfers uitgedrukt zien, lees dan verder.

Naast het emotionele leed is er ook materiële schade, uiteraard verschillen de kosten per poging. Per jaar doen ongeveer 100.000 mensen een suïcidepoging. Dit leidt jaarlijks tot 1.800 doden, 15.000 behandelingen op de spoedeisende hulp en 9000 ziekenhuisopnamen. Niet iedereen komt na een poging op de SEH of in het ziekenhuis terecht. 

Kamp jij zelf met gedachten aan zelfdoding? Bel 0800-0113 of chat dan anoniem met onze hulplijn. Deze is 24/7 open.

Kosten zelfmoordpoging

Kosten zelfmoordpoging: De kosten na een zelfmoordpoging zijn niet in een helder getal te vatten. In de Factsheet preventie van suïcidaliteit van het Trimbos instituut staat dit:

Economische kosten : De totale economische kosten van suïcidaliteit zijn niet bekend.

  • De directe kosten van SEH-behandelingen en ziekenhuisopnamen van zelf toegebracht letsel (suïcidepogingen en automutilatie) bedroegen over de periode 2000-2004 gemiddeld 36 miljoen euro per jaar.
  • Naar de ziektelast (DALY’s: daily adjusted life years) van suïcidale gedachten en suïcidepogingen wordt in opdracht van de Minister van VWS in 2010 onderzoek gedaan door het RIVM, de Vrije Universiteit en het Trimbos-instituut.

Het onderzoek dat gedaan is door het RIVM heet De ziektelast van suïcide en suïcidepogingen.

Kosten na zelfmoordpoging

De kosten na een zelfmoordpoging zijn natuurlijk niet alleen van materiële aard. Er zijn ook psychische en lichamelijke kosten. Het kan ook psychisch zeer zwaar zijn voor naasten. Het is niet niks als een familielid of vriend(in) een zelfmoordpoging doet. Maar het kan ook andere betrokkenen raken. Denk bijvoorbeeld aan de artsen en verpleegkundigen in de ziekenhuizen en de SEH. Of mensen die iemand vinden na een poging. 

Ben je geïnteresseerd in cijfers en onderzoek rondom suïcide en suïcidepogingen? In onze Catalogus onderzoek suïcide Nederland vind je honderden artikelen over afgeronde en nog lopende studies. 

Suïcidecijfers per jaar

Ons Team Onderzoek brengt jaarlijks de suïcdecijfers van Nederland in kaart op basis van de gegevens van het CBS.

Ben je op deze pagina terecht gekomen omdat je zelf denkt aan suïcide? Blijf hier dan niet alleen mee rondlopen. Zoek hulp, praat met iemand die je vertrouwt. Wil je liever een keer praten met iemand die jou niet kent? Dat kan. Bel 0800-0113 of chat met onze hulplijn. Deze is 24/7 open.