Zelfmoordpreventiewijzer

Hoe ondersteun ik iemand die aan zelfmoord denkt?

Schrik is een logische reactie als je vermoedt dat iemand om wie je geeft aan zelfmoord denkt. Als je van de schrik bekomen bent, wil je er alles aan doen om die ander te helpen. Maar hoe ondersteun je iemand die aan zelfmoord denkt? Je bent geen professional, dus het is logisch dat je bang bent om iets te doen wat een negatief effect heeft op de ander. Kun je bijvoorbeeld zeggen: ‘Het leven is wél leuk’ of ‘dat mag je echt nooit doen.’? Of is dat niet de juiste manier om de ander te ondersteunen? Onze zelfmoordpreventiewijzer bevat tips over de omgang met iemand die suïcidale gedachten en gevoelens heeft.

Zelfmoordpreventiewijzer

113 heeft een zelfmoordpreventiewijzer ontwikkeld voor mensen die in hun omgeving te maken hebben met iemand die aan zelfmoord denkt. De zelfmoordpreventiewijzer is een kaart met praktische tips en handvatten om op de juiste manier in gesprek te gaan en te blijven met de ander. Zo heb je altijd een geheugensteuntje om op terug te vallen als je even niet meer weet wat te doen. Download de wijzer gratis onderaan deze pagina.

Meer informatie

Wil je meer weten over wat je als naaste kunt doen? Bekijk dan ook de pagina Ik maak me zorgen om iemand anders of onze Veelgestelde vragen. Daarnaast kun je contact opnemen met 113 voor overleg en advies. Heb je direct hulp nodig? We zijn via 113 of 0800-0113 (gratis) 24/7 geopend voor urgente kwesties.