Anke Wammes

Anke Wammes is kwartiermaker media en onderhoudt contacten met journalisten en programmamakers. Ze doet de PR en voorlichting en in die rol informeert ze mediaorganisaties over verantwoorde berichtgeving in geval van suïcide.

Kwartiermakers_-3835-magneet 7x7_pk.jpg

Anke werkte ooit bij een reclamebureau, maar miste de bezieling in het vak en daar werd ze niet gelukkig van. Op een bepaald moment vroeg ze zich af waar communicatie er écht toe doet. En dat is in de zorg. ‘Dáár kan communicatie het verschil maken, zelfs tussen leven en dood. Ze zeggen niet voor niets dat journalisten meer levens redden dan dokters.

'Als kwartiermaker media bij 113 is het mijn taak om verantwoorde berichtgeving te stimuleren. Dat betekent dat ik in gesprek ga met journalisten hoe je op een goede manier kunt berichten over suïcide. Uit wetenschappelijk onderzoek en de praktijk blijkt namelijk dat de media behulpzaam maar óók schadelijk kunnen zijn als het gaat om suïcidepreventie. Daarom zijn er richtlijnen voor die inzicht geven hoe we het copycat-effect kunnen voorkomen.

We willen bij 113 dat er een verandering in denken plaatsvindt, dat het taboe verdwijnt. Dat past ook persoonlijk heel goed bij mij, ik het jammer dat er nog taboes zijn. Dat er nog dingen zijn waar we met zijn allen niet of heel lastig over praten. Waarom hebben we het niet over hoe slecht je je kan voelen, hoe zwaar het leven soms kan zijn? We werken bij 113 met heel veel leuke, passievolle mensen. We zijn allemaal enorm gedreven. Ook het werken met journalisten vind ik inspirerend omdat we van elkaar kunnen leren. Ik kan echt blij worden van een mooie reportage die het nieuws vertegenwoordigt en tegelijk op een goede manier vertelt over mensen in de knel. Zo komt 113 nog beter op de kaart. Dat is mijn stip aan de horizon: dat heel Nederland weet wie we zijn en waarvoor je bij ons terecht kan zodat we kunnen doen waarvoor we er zijn: suïcides zover mogelijk terugbrengen. Zodat er steeds minder mensen zijn die in hun eentje denken dat zelfmoord de oplossing is uit hun ellende.’

Contact

Neem contact met me op via dit formulier.