Sociaaleconomisch

Als je werkzaam bent in de sociaaleconomische sector is de kans groot dat je met mensen te maken krijgt die met zelfmoordgedachten rondlopen. Financiële problemen, isolement, soms zijn problemen zo groot dat mensen het overzicht verliezen. Het overzicht in hun taken, maar ook in hun problemen. De onoverzichtelijkheid van hun problemen drijft veel mensen tot wanhoop. Dit kan zo’n ernstige vorm aannemen, dat mensen het leven niet meer zien zitten. Ze lopen rond met suïcidale gedachten. Lees het interview met klinisch psycholoog Judith de Heus en download de handreiking en/of de infosheet.

Wat kun je doen?

De sociaaleconomische sector is heel breed. Je kunt schuldhulpverlener zijn, maar je kunt ook werkzaam zijn als arboarts, scheidingsadvocaat of re-integratiecoach. Met 5 zelfmoorden per dag in Nederland is de mogelijkheid groot dat een van je cliënten zelfmoordgedachten heeft. Het signaleren van deze gedachten bij een cliënt is van groot belang. Het bespreken van suïcidale gedachten kan voor je cliënt een enorme opluchting zijn. Het verwijzen naar professionele hulp kan het zetje zijn die je cliënt nodig heeft om iets aan zijn problemen te doen. Hoe je suïcidale gedachten kunt herkennen en suïcidale gedachten te bespreken, leer je in de gatekeeperstraining van 113.

Wat is een gatekeeper?

Een gatekeeper is letterlijk een poortwachter. Met een gatekeeper (om verwarring te voorkomen met de tweede wet Poortwachter) doelen we op iemand die een sleutelrol heeft in het verwijzen van iemand met suïcidale gedachten naar professionele hulp. Je bent in deze rol geen hulpverlener, maar begeleider naar hulp van zorgprofessionals. Onze gatekeeperstraining is ontwikkeld om je te leren het gesprek aan te gaan over zelfmoord. Met hulp de VraagMaar app kan iedereen als gatekeeper dit gesprek voeren. Deze is gratis te downloaden voor Apple en Android via deze pagina.

Iedereen gatekeeper met de VraagMaar app

vraagmaar app

 

Kappers als gatekeeper

 

Gatekeeper Monique van Raan van GGD-Amsterdam

113 Zelfmoordpreventie werkt samen met de GGD van de grote steden. Monique van Raan van GGD-Amsterdam neemt contact op met mensen na een suïcidepoging, om hun leven weer op de rit te krijgen. Daarnaast probeert de GGD ook contact te leggen met mensen met schulden vóórdat zij eventueel een zelfmoordpoging doen en in gesprek kunnen gaan met deurwaarders en andere instanties. Er valt altijd te praten.