Sociaaleconomisch domein

Als je werkzaam bent in het sociaaleconomisch domein, dan is de kans groot dat je met mensen te maken krijgt die met zelfmoordgedachten rondlopen. Financiële problemen, isolement, soms zijn problemen zo groot dat mensen het overzicht verliezen. Het overzicht in hun taken, maar ook in hun problemen. De onoverzichtelijkheid van hun problemen drijft veel mensen tot wanhoop. Dit kan zo’n ernstige vorm aannemen, dat mensen het leven niet meer zien zitten. Ze lopen rond met suïcidale gedachten. Lees het interview met klinisch psycholoog Judith de Heus en download de handreiking en/of de infosheet.

Wat kun je doen?

Het sociaaleconomisch domein is heel breed. Je kunt schuldhulpverlener zijn, maar je kunt ook werkzaam zijn als arboarts, scheidingsadvocaat of re-integratiecoach. Met 5 zelfmoorden per dag in Nederland is de mogelijkheid groot dat een van je cliënten zelfmoordgedachten heeft. Het signaleren van deze gedachten bij een cliënt is van groot belang. Het bespreken van suïcidale gedachten kan voor je cliënt een enorme opluchting zijn. Het verwijzen naar professionele hulp kan het zetje zijn die je cliënt nodig heeft om iets aan zijn problemen te doen. Hoe je suïcidale gedachten kunt herkennen en suïcidale gedachten te bespreken, leer je in de gatekeeperstraining van 113.

De online training suïcidepreventie

In de gratis online training suïcidepreventie ontdek en oefen je wat je kunt doen als je vermoedt dat iemand in je omgeving aan zelfdoding denkt. De training duurt ongeveer een uur en bestaat uit 3 lessen: 

  • Signaleer 
  • Praat erover 
  • Zoek samen hulp 

De training is een goede voorbereiding op de suïcidepreventietraining gatekeeper

Doe de online training

Catalogus onderzoek suïcide Nederland

Voor achtergrondinformatie over suïcide(preventie) in Nederland kan je onze catalogus raadplegen.

De VraagMaar app: altijd alle benodigde informatie op zak

Met hulp de VraagMaar app kan iedereen als gatekeeper dit gesprek voeren. Deze is gratis te downloaden voor Apple en Android.

vraagmaar app

Wat is een gatekeeper?

Een gatekeeper is letterlijk een poortwachter. Met een gatekeeper (om verwarring te voorkomen met de tweede wet Poortwachter) doelen we op iemand die een sleutelrol heeft in het verwijzen van iemand met suïcidale gedachten naar professionele hulp. Je bent in deze rol geen hulpverlener, maar begeleider naar hulp van zorgprofessionals. Onze gatekeeperstraining is ontwikkeld om je te leren het gesprek aan te gaan over zelfmoord.

Schuldhulpverleners

Als schuldhulpverlener kan je een belangrijke rol vervullen als gatekeeper. Het hebben van schulden kan een factor zijn die bijdraagt aan het ontwikkelen van suïcidale gevoelens. Iemand kan helemaal klem komen te zitten en de wanhoop nabij zijn. Belangrijk om hierbij te noemen is dat je wel signaleert, maar geen hulpverlener of behandelaar wordt. Lees verder.

Agrarische sector

Boeren, tuinders en vissers zetten zich elke dag in om ons van voedsel te voorzien. Verschillende factoren, onder andere veranderende wetgeving, hoge werkdruk, combinatie van werk en privé, financiële problemen, kunnen leiden tot grote psychosociale druk. Deze raakt niet alleen de boer in kwestie, maar vaak ook zijn of haar gezin en omgeving. Lees verder.

Nieuwsbrieven

Ben jij een (zorg)professional en wil je op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws over suïcidepreventie?

Meld je aan voor de nieuwsbrief voor (zorg)professionals

Wil je op de hoogte gehouden worden van het laatste algemene nieuws over suïcidepreventie?

Meld je aan voor de nieuwsbrief