Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

 

 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

(Zorg)professionals in coronatijd

In je werk kun je mensen ontmoeten die zodanig klem komen te zitten dat zij suïcidale gedachten krijgen. De maatregelen rondom het coronavirus hebben een grote impact op mensen met psychische kwetsbaarheid. Behandelingen zijn stopgezet of vinden op afstand plaats. Doordat de professional meer op afstand komt, wordt het betrekken en ondersteunen van naasten nóg belangrijker. Op deze pagina geven we je informatie en tips voor wat jij kan doen als professional werkzaam in sectoren als de zorg, ggz, ggd, gemeente, schuldhulpverlening, onderwijs, et cetera. 

Online training suïcidepreventie voor professionals en naasten

In de online training leer je het gesprek met je naaste, klant, cliënt, werknemer of leerling aan te gaan wanneer je aanvoelt dat hij of zij klem zit en mogelijk zelfmoordgedachten heeft. De online training duurt een uur en is gratis te volgen via deze link. In de zorg voor mensen met (risico op) suïcidaliteit is de online training een hulpmiddel om naasten toe te rusten.

Collegiaal overleg

Wil je persoonlijk advies en/of ondersteuning van een psycholoog bij 113 Zelfmoordpreventie? Neem dan contact op met de Overleg en Advieslijn. Iedere werkdag van 10.00 tot 16.00 uur bereikbaar op 020 311 3888. 

Zelfzorg voor professionals

De uitbraak van het coronavirus vraagt om aanpassingen om geestelijk gezond te blijven. De WHO telde hiervoor tips op. Het is normaal om nu stress te ervaren. Lees deze tips voor het omgaan met stress.

Als hulpverlener is het ontzettend belangrijk goed voor jezelf te zorgen. Alleen dan ben je in staat om een ander ook goed te kunnen helpen. In deze tijd kan het zijn dat er vaker een beroep op je wordt gedaan en dat het moeilijker is om de balans voor jezelf te vinden. Dit zijn ongebruikelijke omstandigheden in het gewone leven, het zijn omstandigheden die doen denken aan tijden van humanitaire crises of oorlog. Het ministerie van Defensie heeft tips samengesteld die je kunnen helpen om goed voor jezelf te blijven zorgen. Lees deze hier.

Het Nederlands Jeugdinstituut informeert kinderen, ouders, opvoeders en professionals graag zo goed mogelijk over de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus via deze website

Extra mentale coaching & luisterend oor

CNV Zorg & Welzijn en de 14 regionale werkgeversorganisaties verenigd in RegioPlus, zijn gestart met extra coaching voor medewerkers in zorg en welzijn die in het werk geconfronteerd worden met corona. Professionele coaches bieden op vrijwillige basis extra mentale coaching en een luisterend oor. En verwijzen je zo nodig door naar gespecialiseerde hulp. Iedereen die werkt in zorg en welzijn kan zich aanmelden via Sterk in je werk. Een professionele coach neemt vervolgens binnen 24 uur contact met je op. De coaching is persoonlijk en vertrouwelijk. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Training en advies op maat

113 Zelfmoordpreventie geeft trainingen die je helpen om te praten met iemand die (mogelijk) zelfmoordgedachten heeft. De trainingen zijn er voor iedereen die in zijn omgeving met suïcide te maken kan krijgen. Wij geven ook voorlichting en workshops voor organisaties die hun medewerkers willen informeren over zelfmoord en wat je samen kunt doen om zelfmoord te voorkómen. En we helpen organisaties bij inrichting van hun suïcidepreventiebeleid. Heb je behoefte aan (online) training of een specifieke vraag waar je op dit moment mee zit? Neem contact op met onze Academy via het contactformulier.

Materiaal suïcidepreventie

Voor huisartsen en bedrijfsartsen heeft 113 Zelfmoordpreventie tools gemaakt om mensen met zelfmoordgedachten te herkennen en te helpen. Klik hier voor meer informatie. 113 Zelfmoordpreventie raadt aan dat elke organisatie een zelfmoordpreventieprotocol opstelt. Wij hebben daarvoor materialen ontwikkeld.

Tips voor professionals in de GGZ

Voor professionals in de GGZ heeft 113 Zelfmoordpreventie uitgebreide tips over het omgaan met suicidaal gedrag op een rij gezet.

In het netwerk SUPRANET GGZ delen professionals van 16 grote instellingen data en kennis met elkaar om de zorg voor suïcidale patiënten te verbeteren. Juist in deze periode is er veel behoefte aan praktische tips en tools voor en door hulpverleners in de GGZ. Hoe ga je in deze periode om met naasten van patiënten met suïcidaliteit? Hoe benut je de telefoon en beeldbellen in het contact met patiënten en hun naasten? Hoe kan een veiligheidsplan helpen? SUPRANET GGZ verzamelt en deelt tips, tools en goede voorbeelden in het netwerk

Tips voor telefonische hulpverlening 

Lees hier de tips

Materiaal voor de zorg

Materiaal voor organisaties algemeen

Klik hier. 

Informatie over coronavirus voor zorgprofessionals 

Klik hier.

Veelgestelde vragen over het coronavirus 

Lees hier de meest gestelde vragen op de pagina van de Rijksoverheid.