Dankzij een suggestie van inwoner Anne Gietema plaatste de gemeente Assen twintig plaquettes op bankjes binnen die gemeente. Volgens wethouder Jan Broekema een klein en praktisch gebaar om het onderwerp onder de aandacht te brengen.
“Ik volg Stichting 113 op Twitter en zag hun tweet over de plaquettes voor de 1K Z1E J3-bankjes. Ik heb in mijn werk geleerd dat ook de kleine dingen die je kunt doen écht van belang zijn en ertoe kunnen doen”, vertelt Anne Gietema, gepensioneerd geestelijk verzorger in de ggz. “Soms zijn juist die kleine dingen de reden dat iemand hulp zoekt én krijgt. Dus heb ik de tweet van Stichting 113 doorgestuurd naar de wethouder, met de suggestie dat die plaquettes wel iets voor de gemeente Assen zouden kunnen zijn.”
“Het idee van de plaquettes sprak me meteen aan”, reageert Jan Broekema, wethouder bij de gemeente Assen, verantwoordelijk voor onder meer zorg en preventie. “Het is een relatief klein maar wel heel tastbaar gebaar, en bovendien ook heel praktisch. Suïcide is een belangrijk maar vaak ook onderbelicht thema. Juist door deze praktische uitwerking, wordt het onderwerp ineens concreet en zichtbaar. Dat vind ik het mooie eraan. En als dat dan iets kan bijdragen, dan moeten we daar zeker aan meewerken – dus hebben we die plaquettes ook vrij snel besteld en geplaatst. Maar het gaat natuurlijk verder dan alleen die twintig 1K Z1E J3-bankjes binnen onze gemeente. Het gaat ook om de publiciteit die die bankjes krijgen en de aandacht daardoor in de media voor suïcide in het algemeen. Bovendien passen deze bankjes wat ons betreft ook in een breder plaatje: ze sluiten namelijk goed aan op onze inzet in het voorkomen van eenzaamheid. Het eerste bankje is dan ook in de Week tegen Eenzaamheid onthult.”
“Ik heb meerdere positieve reacties gekregen van inwoners”, vertelt Broekema. “De plaquettes zijn dus wel opgevallen, in eerste instantie vooral door de aandacht ervoor in de media. Maar je ziet dus dat het niet ingewikkeld hoeft te zijn om het onderwerp onder de aandacht te brengen. Met die plaquettes kun je al heel makkelijk een eerste stap zetten; niets hoeft je daarvan te weerhouden.”
(interview gaat verder na de foto)
“Ik ben trots dat de gemeente Assen zo snel reageerde en het thema serieus neemt”, zegt Gietema. “Het plaatsen van twintig plaquettes op bankjes vind ik een heel zinvol gebaar. De gemeente laat daarmee niet alleen zien het een belangrijk thema te vinden, maar ook dat over suïcide gepraat kan worden en dat het goed is om dit te doen. Daarmee haalt de gemeente het onderwerp uit de taboesfeer. Het is ook belangrijk dat de medewerkers binnen het sociale domein, de hulpverleners, weten hoe ze dit thema kunnen bespreken en hoe ze iemand die aan suïcide denkt kunnen helpen.”
“Natuurlijk, er is meer nodig dan alleen een paar van die bankjes en daar is in Assen zeker op een goede manier aandacht voor”, reageert Broekema. “Suïcidepreventie is onderdeel van ons beleid en eigenlijk hebben alle netwerkorganisaties er aandacht voor. Deze 1K Z1E J3-campagne is wel meteen een mooie aanleiding om als gemeente toch weer eens dat gesprek met elkaar te hebben of we er echt voldoende aandacht voor hebben of dat er nog kansen liggen.
We moeten het samen doen, gemeente en inwoners, en we hopen dat de bankjes onze inwoners stimuleren om, als ze zich zorgen maken over iemand, op die persoon af te stappen om te vragen hoe het écht gaat en of ze iets kunnen betekenen.”
Sinds september 2022 staan er door heel Nederland al meer dan 1000 bankjes die ruimte bieden voor een goed gesprek, waarin je iemand écht ziet. De 1K Z1E J3-plaquettes zijn onderdeel van de 1K Z1E J3-campagne en we brengen nu de verhalen achter de plaquettes in beeld. Kijk voor meer verhalen op ikzieje.nl. Wil jij ook een plaquette bestellen? Dat kan hier.