Vrijwilligerswerk

Stichting 113 Zelfmoordpreventie is de nationale organisatie voor preventie van suïcide. Onze missie is een land waarin niemand eenzaam en radeloos sterft door zelfmoord. Wij zijn ervan overtuigd dat er jaarlijks honderden suïcides meer kunnen worden voorkomen wanneer zelfmoord beter bespreekbaar is. Wil je hier een bijdrage aan leveren? Lees dan snel verder.

Het werk als vrijwilliger

Vanuit ons kantoor in Amsterdam maak je als vrijwilliger onderdeel uit van het hulpverleningsteam die 24/7 bereikbaar is via de chat en telefoon. Je voert online gesprekken met hulpvragers die 113 anoniem benaderen. Je staat naast de hulpvrager en onderzoekt samen hoe er weer meer ruimte kan komen in het gevoel van wanhoop en radeloosheid en wat hiervoor nodig is.

Wie ben jij?

 • Je hebt een warm hart en een koel hoofd.
 • Je hebt een open, niet-oordelende en neutrale houding ten aanzien van suïcidaliteit.
 • Je hebt een groot zelfreflectief vermogen en staat er voor open om te leren.
 • Je hebt werk- en of levenservaring in gespreksvoering in het breedste zin van het woord en/of je bent ervaringsdeskundige.
 • Het is een pré als je ervaring hebt in de zorg, maar geen must.
 • Je hebt minimaal HBO werk en/of denkniveau.
 • Je beheerst de Nederlandse taal in woord en geschrift en hebt goede communicatieve vaardigheden.
 • Je vindt het leuk om te werken in een dynamische, snel veranderende organisatie.

Dit bieden wij:

 • Een 4-daagse training over de psychologie van suïcidaliteit en crisis, waarin je leert hulpvragers effectief te woord te staan via chat en telefoon.
 • Doorlopende begeleiding van een hulpverlener, intervisies, verdiepingstrainingen en workshops; zodat je jezelf continu blijft ontwikkelen.
 • Je maakt onderdeel uit van het hulpverleningsteam van 113 en draagt hiermee bij aan de missie “zero suicide”.
 • Jouw kennis omtrent suïcide en suïcidepreventie neemt toe, wat een zeer gewaardeerde aanvulling is op jouw werk- en levenservaring.

Aanmelden als vrijwilliger

Wil je graag een bijdrage leveren aan een land waarin niemand eenzaam en radeloos aan zelfmoord sterft en ben jij beschikbaar op één (of meerdere) van de volgende dagen: maandag, donderdag, zaterdag of zondag. Minimaal 4 uur per dag, maximaal 8 uur per dag? Maak je enthousiasme bij ons bekend en meld je aan! Vul het formulier in.

Sollicitatieprocedure

Je ontvangt een automatische ontvangstbevestiging van jouw sollicitatie. Wij streven ernaar om binnen één week telefonisch contact met jou op te nemen. Als je in aanmerking komt voor het werk als vrijwilliger, nodigen wij jou graag uit voor de kennismakingsochtend op dinsdag 11 september om 10:00 uur. Als de kennismakingsochtend van beide kanten als positief is ervaren, dan volg je de training op 20, 21, 27 en 28 september waarna je daarna direct aan de slag kan in de crisislijn.

Wij stellen je de vraag “Heb je zelf ooit aan zelfmoord gedacht?”. We realiseren ons dat dit een zeer persoonlijke vraag is. Om de juiste hulp te kunnen bieden, vinden wij het belangrijk dat iemand minimaal 1 jaar vrij van zelfmoordgedachten is. Jouw antwoorden worden uiterst zorgvuldig en alleen voor deze aanmelding gebruikt. Wij delen jouw gegevens niet met collega’s en/of derden.

Meer informatie

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem dan gerust contact op met onze recruiter, Denise van der Lans.

Mail: recruitment@113.nl     Denise
Telefoon: 06 23 19 66 28

of via ons secretariaat 020 3113883