Denk je aan zelfdoding?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten.

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Durftepraten

[RE] Content

Praten helpt

Weet jij hoe je merkt of iemand weleens aan zelfdoding denkt? En hoe je de vraag stelt als je dit vermoedt? Durf te vragen hoe het echt met iemand gaat. Want praten helpt.

Hoe weet je of iemand aan zelfdoding denkt?

Zelfdodingsgedachten kun je niet zien. Maar soms merk je wel dat iemand niet lekker in zijn vel zit. Een vriend zondert zich af, je broer gedraagt zich anders dan normaal. Is er iemand aan wie je nu denkt? Een goed gesprek kan helpen. En daar hoef je geen psycholoog voor te zijn. Als je durft te vragen hoe het echt met iemand gaat, ben je al goed bezig. Wil je je zelfverzekerder voelen voor dit gesprek? In de Vraag Maar-training leer je hoe. 

Kaart 1 van 5

Hoe zelfdodingsgedachten ontstaan

Zelfdoding is de belangrijkste doodsoorzaak onder jongvolwassenen. Wanneer allerlei problemen zich steeds verder opstapelen, kan iemand zich steeds wanhopiger voelen. Praten lucht op en kan het begin van een oplossing zijn.

Zelfdoding is de belangrijkste doodsoorzaak onder jongvolwassenen. Het lijkt soms of iemand ineens uit het leven stapt. Maar gedachten aan zelfdoding ontstaan niet van de ene op de andere dag. Er is nooit één reden waardoor iemand zelfdodingsgedachten krijgt. Er zijn vaak meerdere problemen die elkaar beïnvloeden. Eenzaamheid, zorgen over de toekomst, geldstress en sociale media roepen gevoelens van angst en onzekerheid op. Het lukt niet om te stoppen met piekeren. En soms denkt iemand ook aan zelfdoding. Het is goed om hiernaar te vragen. Rechtstreeks, zonder eromheen te draaien. Hoe je dat doet? Volg de online Vraag Maar-training. 

 

 

 

 

 

Kaart 2 van 5

Hoe je merkt of iemand aan zelfdoding denkt

Je kunt niet zien of iemand aan zelfdoding denkt. Maar soms merk je wel dat iemand zich anders gedraagt dan normaal. Het is altijd goed om aan iemand te vragen hoe het écht met iemand gaat. En om de tijd te nemen voor het gesprek.

Je kunt helaas niet zien of iemand aan zelfdoding denkt. Maar soms zijn er wel signalen: iemand zondert zich af, komt steeds vaker niet opdagen, vlucht in drugs, drank of gamen, is boos op de wereld of gedraagt zich roekeloos. Maar dat is niet altijd zo. Sterker nog, soms lijkt het leven van iemand met suïcidale gedachten juist een feestje. Andersom geldt ook: iemand die een sombere indruk maakt, denkt niet altijd aan zelfdoding. En iemand die altijd gelukkig lijkt, kan er juist wel aan denken. Meer leren over signalen? Volg de online Vraag Maar-training. 

Kaart 3 van 5

Hoe je helpt als het niet goed gaat met iemand

Praten over problemen? Jongvolwassen mannen gaan zo'n gesprek vaak liever uit de weg. Doordat niemand praat, denken ze dat ze de enige zijn en schamen ze zich voor hun gevoelens.

Mensen vinden het vaak moeilijk om te vertellen dat het niet goed gaat en dat ze soms aan zelfdoding denken. Een gesprek gaan ze liever uit de weg. Door schaamte bijvoorbeeld. Daarom is het fijn als de ander het gesprek begint. Dat doe je door vragen te stellen, te luisteren, door te vragen, en je mening voor je te houden. Als je laat merken dat je luistert en zegt dat het oké is wat iemand voelt, zit je al goed. Door jou voelt de ander zich gezien. Dat doet de problemen niet verdwijnen, maar maakt wel minder eenzaam. Leren hoe je het gesprek voert? Volg de online Vraag Maar-training.

Kaart 4 van 5

Hoe je verder gaat na het gesprek

Iemand heeft je verteld dat hij weleens aan zelfdoding denkt. Je hebt geluisterd naar zijn verhaal. Wat nu? Het is goed om samen te bespreken hoe de ander hulp kan zoeken.

Niet iedereen weet welke hulp er is en hoe het precies werkt. En soms weten ze het wel, maar durven ze niet goed. Wil je iemand helpen? Dan kun je het beste een ander erbij betrekken. Een ouder, docent of andere volwassene die je vertrouwt. Kijk ook eens op ikvoelmerot.nl. Dat is een handige website met praktische tips, herkenbare verhalen en informatie over wat er mogelijk is aan hulp bij gedachten aan zelfdoding.  

 

Kaart 5 van 5

Hoe je nog beter het gesprek voert

Je wilt iemand helpen. Maar hoe doe je dat? De volgende tips kunnen helpen. Wil je nog meer leren? Volg de online Vraag Maar-training.

Je wilt iemand helpen. Maar hoe doe je dat? De volgende tips kunnen helpen.

  • Het helpt om het woord 'zelfdoding' uit te spreken. Draai er dus niet omheen. Zo geef je iemand het idee dat het oké is dat die gevoelens er zijn.
  • Probeer zo min mogelijk in te vullen voor de ander. Zo voelt de ander zich echt gehoord. 
  • Als zelfdoding ter sprake komt wanneer jullie alcohol hebben gedronken, kom dan terug op het gesprek wanneer jullie nuchter zijn.
  • Beloof geen geheimhouding. Voor jullie beiden is het belangrijk dat je het verhaal kunt delen. 
  • Betrek na een gesprek over zelfdoding een volwassene die je vertrouwt. 
  • Wil je je zelfverzekerder voelen en leren hoe je het gesprek nog beter voert? Volg de online Vraag Maar-training.
Vorige
Volgende

Je denkt weleens aan zelfdoding

Niemand is altijd gelukkig. Ook al lijkt dat op social media vaak wel zo. Maar als je elke dag opnieuw slecht in je vel zit en soms aan zelfdoding denkt, dan verdien je hulp. 

Kaart 1 van 4

Je voelt je vaak somber

Soms lijkt het wel of niets goed gaat in het leven. Problemen stapelen zich op en je voelt je eenzaam. Wat maakt het leven eigenlijk nog de moeite waard?

Heb je last van zelfdodingsgedachten? Bedenk dan dat je gratis kunt bellen of chatten met 113. Er is altijd iemand die naar je luistert, of het nu dag of nacht is. Wil je eerst meer lezen over hulp bij gedachten aan zelfdoding? Ga dan naar ikvoelmerot.nl. Dat is een handige website met praktische tips, herkenbare verhalen van leeftijdgenoten en informatie over welke hulp er is en hoe het precies werkt. 

 

Kaart 2 van 4

Praten lucht op

Hoe zou het zijn als je aan iemand kunt vertellen wat je echt voelt? En dat diegene gewoon luistert, zonder meteen met een mening te komen? Praten helpt. Echt.

Als je denkt aan zelfdoding, is het goed om erover te praten met iemand die je vertrouwt. Je problemen zijn misschien niet in één keer weg, maar de kans is groot dat je je lichter en minder eenzaam. Denk je nu: ja maar met wie dan? Er is altijd iemand met wie je kunt praten? Vind je die persoon niet in je eigen omgeving, dan kun je bellen of chatten met 113, anoniem en 24 uur per dag. 

Kaart 3 van 4

Je bent niet alleen

Soms vraagt iemand aan je: 'Hé, hoe is het?' En dan zeg jij: 'Alles goed!' Want je bent jong en het leven is een feestje. Toch?

Het lijkt soms of je de enige bent die zich voelt zoals jij je nu voelt. Maar dat is niet zo. En het kan beter worden. 

Ik heb genoeg mensen om me heen, maar toch kun je je soms heel alleen voelen. Juist omdat je strategie is: ik doe het wel zelf en ik neem niemand in vertrouwen. Ik deel het met niemand, want mensen snappen mij toch niet. Ondanks een goed netwerk kun je je wel heel eenzaam voelen.


(Deelnemer uit een onderzoek van 113 naar zelfdoding onder jongvolwassenen)  

Herken je deze zelfdodingsgedachten? Je kunt altijd gratis bellen of chatten met 113.

Kaart 4 van 4

Je bent goed genoeg

Je hebt het gevoel dat iedereen van alles van je verwacht. En de angst om niet aan die verwachtingen te voldoen is best wel hoog.

Rust. Dat is waar je behoefte aan hebt. Mensen verwachten van alles van je. En soms duiken zelfdodingsgedachten dan zomaar weer op. Stel dat je minder zou moeten en minder angst zou voelen. Lekker, die lat een stuk omlaag. Zou het dan al rustiger zijn?  

De sociale druk is er altijd geweest. Maar vooral de laatste twee jaar heb ik heel erg het gevoel gehad dat ik mijn leven op orde moest hebben. Dat dat van je wordt verwacht. Dat je moet weten wat je met je leven wil en welke kant je op wil. Stoppen met een opleiding is eigenlijk geen optie. De druk die ik daardoor voelde heeft mij de afgelopen jaren echt genekt.

(Deelnemer uit een onderzoek van 113 naar zelfdoding onder jongvolwassenen)  

Herken je deze zelfdodingsgedachten? Je kunt altijd gratis bellen of chatten met 113.

Vorige
Volgende

Begin het gesprek

Praten over zelfdoding is spannend, maar we kunnen het allemaal. Wil je leren hoe je een ander echt ziet? En hoe je erachter komt hoe het echt met iemand gaat? Doe dan de Vraag Maar-training.

test