Denk je aan zelfdoding?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Zorg voor de ander én voor jezelf

Als er iemand is om wie jij je zorgen maakt, is het makkelijk om jezelf te vergeten. Begrijpelijk, want al je aandacht gaat uit naar de ander. Toch is het verstandig om ook aan je eigen gezondheid te denken. Alleen als jij goed in je vel zit, kan je er écht voor diegene zijn. 

Zo houd je jezelf staande

Om goed voor iemand te zorgen, heb je een flinke dosis energie nodig. Die energie moet ergens vandaag komen. 

  • Maak je af en toe los en richt je op dingen die je een goed gevoel geven. Zo laad je de batterij weer op en kan je er beter zijn voor de ander. 
  • Gun jezelf de tijd en de rust om dingen op een rijtje te zetten. 
  • Denkt iemand om wie je geeft aan zelfmoord? Dan kan dat hevige emoties bij je oproepen. Je kan je schuldig voelen. Machteloos, angstig, boos of verdrietig. Dat is alleen maar logisch. Sta deze gevoelens gerust toe. 
  • Draag de last niet alleen, maar laat je op jouw beurt steunen door anderen. Lucht je hart bij de mensen om je heen. 
  • Je doet al heel veel door er voor de ander te zijn. Het is goed om dat te beseffen. Jij bent niet verantwoordelijk voor de keuzes die de ander maakt. 
  • Wordt het allemaal te heftig? Geef dan je grenzen aan. Of het nou gaat om je partner, een vriend of iemand op het werk, in elke relatie tellen de gevoelens van beide personen. Oók als een van de twee aan zelfmoord denkt. Spreek zo nodig af wat de ander wel en niet van jou kan vragen. En stem af hoe, wanneer en hoe vaak jullie problemen bespreken. 

Wil je meer informatie, bekijk dan de veelgestelde vragen. Of neem contact op met ons. Onze overleg- en advieslijn bereik je elke werkdag (behalve feestdagen) van 10.00 uur tot 16.00 uur op 020-3113 888.