Denk je aan zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Gele lintjes op World Suicide Prevention Day

Aanvraagtermijn bestellen verlopen

De aanvraagtermijn is verlopen, de gele lintjes worden helaas niet meer verstuurd.

 

Gele lintjes voor preventie en minder verdriet

Zaterdag 10 september is het World Suicide Prevention Day. Een internationale dag waarop we stilstaan bij de mensen die er niet meer zijn. En ook een dag waarop we aandacht geven aan manieren om te voorkomen dat mensen eenzaam en radeloos sterven door zelfdoding.

In 2021 vonden 1.859 zelfdodingen plaats in Nederland, dat zijn er gemiddeld 5 per dag. Elke zelfdoding raakt ongeveer 135 mensen, wat betekent dat er in 2021 meer dan 250.000 mensen te maken hebben gehad met het immense verdriet dat gepaard gaat met een zelfdoding. Het zijn treurige cijfers. Gezamenlijke actie is nodig. Ons doel is meer preventie en minder verdriet.

Kom in actie, draag een geel lintje!

Praten over zelfdoding is helaas nog steeds een taboe. Maar gelukkig gebeurt er steeds meer in Nederland. Op allerlei plekken wordt gewerkt aan het voorkomen van zelfdoding, van scholen tot schuldhulpverlening, van de GGZ tot het buurthuis en sportclubs, van de politie tot de gemeenten. Met elkaar kunnen we zorgen voor minder verdriet en samen kunnen we het zelfdodingscijfer in Nederland omlaag brengen.

Dit doen we onder andere met het bespreekbaar maken van zelfdoding, je weet namelijk pas of iemand eraan denkt als je ernaar vraagt. Om het onderwerp in Nederland in de schijnwerpers te zetten en het taboe te doorbreken zijn de gele lintjes in het leven geroepen. Ze zijn geel, want dat is de internationale kleur voor hoop.

Iedereen kan een lintje bestellen, doe daarbij een wit T-shirt aan, dan is het lintje nog beter zichtbaar.