Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

 

 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Veiligheidsplan

Als je in een crisissituatie zit, is het lastig om te bedenken wat je moet doen. Daarom is het fijn als je een veiligheidsplan hebt om op terug te vallen. Een lijstje van dingen die je houvast bieden als het minder goed met je gaat. Zoals je favoriete muziek, of even praten met een vriend. We hebben een basisdocument voor je gemaakt, waarmee je jouw eigen plan zo hebt gemaakt.  

Wat is een veiligheidsplan? 

Een veiligheidsplan is een stappenplan, waarin staat wat je kan doen tijdens een crisis. Maar het plan helpt je vooral om zo’n crisis te voorkómen. Allereerst door je te helpen om de eerste signalen te herkennen. Daarna lees je in het plan hoe je jezelf rustiger maakt en de situatie onder controle krijgt.  

Waaruit bestaat het plan? 

Een plan maken heb je echt zo gedaan. Het bestaat uit 6 vragen. Wel is het goed om bij elke vraag goed na te denken wat goed bij jou past en werkt. Welk gedrag is bij jou een voorbode van een crisis? Waar word je rustig van? Welke mensen zijn goed gezelschap voor je, en wie kan je het beste bellen als er echt een probleem is? 

Wat doe je met het plan? 

We raden je aan om niet te wachten, en meteen een plan te maken. De pdf kan je daarna bewaren op je telefoon, of uitprinten en in je jas of tas steken. Zo kan je er altijd op terugvallen als het nodig is. Nog een goed idee, is om het met anderen te bespreken en delen. Zo weten zij hoe ze jou kunnen helpen als het nodig is.