Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Zelfhulpcursus

Wil je leren omgaan met gedachten aan zelfmoord? Doe dan de gratis zelfhulpcursus ‘Leven onder controle’. De cursus bestaat uit 6 online lessen met tips, theorie en opdrachten. Je kan deze cursus zelfstandig doen, maar ook vragen stellen aan onze behandelaren. Blijf je liever anoniem? Ook dat is geen probleem. 

Is deze cursus geschikt voor mij? 

Heb je zelfmoordgedachten en wil je er iets aan doen, dan is deze zelfhulpcursus een goede stap. Het maakt niet uit of je al hulpverlening krijgt. Belangrijk: als deze gedachten overheersend zijn, zoek dan ook andere vormen van ondersteuning. Dat kan via 113 of via de huisarts die je doorverwijst. Heb je al contact met een hulpverlener, stel hem of haar dan op de hoogte dat je deze cursus doet.

Wat is het doel van de cursus? 

Via oefeningen leer je om je gedachten aan zelfmoord beter onder controle te krijgen. Dit soort gedachten simpelweg onderdrukken of stoppen, dat werkt namelijk meestal niet. Hoe dat komt, leer je in de eerste les. De boodschap van deze cursus is dan ook dat denken aan zelfmoord mag, maar dat je je gedachten serieus moet aanpakken. Het doel is niet dat je na de cursus niet meer aan zelfmoord denkt, maar dat je minder last hebt van je gedachten en ze beter kunt beheersen. 

Waaruit bestaat de cursus? 

De cursus telt 6 lessen, waarvan je er elke week 1 doet. Voor een goed resultaat heb je ongeveer 30 tot 45 minuten per dag nodig. In iedere les krijg je theorie, een weekopdracht en oefeningen. Ook leggen we je enkele keuzeoefeningen voor. Die helpen je om de stof te begrijpen en toe te passen. Omdat het voor iedereen verschillend is wat helpt, zullen sommige oefeningen je meer aanspreken dan andere. Je mag daarom zelf bepalen welke oefening je kiest. Aan de hand van voorbeelden zie je ook hoe anderen de oefeningen hebben ingevuld. 

Mijn eigen veiligheidsplan

In les 2 komt een belangrijk onderdeel van de cursus aan bod: het maken van een veiligheidsplan. Hiervoor zet je stapsgewijs op een rij wat je kan doen om veilig te blijven, mocht je in een noodsituatie terechtkomen. Zo’n crisisplan is een waardevol document waarop je kan teruggrijpen in moeilijke situaties. 

Ondersteuning bij de cursus 

Heb je tijdens de cursus vragen of opmerkingen over de cursus of de oefeningen? Daarvoor kan je terecht bij een behandelaar van 113. Heb je andere vragen? Neem dan contact op met  [email protected]