Hoop Doet Leven, Jan Mokkenstorm, 2013

Hoop Doet Leven, Jan Mokkenstorm, 2013

Hoe overleef je de weg naar zelfmoord? Hoe vind je de weg uit de wanhoop? Deze gids helpt je daarbij. Niet omdat je het zelf niet zou kunnen, maar vooral omdat je met een gids sneller en veiliger uit de klem komt en verder kunt met de weg van je leven.

Deze gids is erop gericht om zelfmoord te voorkomen, en staat aan de kant van de hoop. Net als de experts, ervaringsdeskundigen, vrijwilligers en hulpverleners van 113 veroordeelt deze gids niet dat je bezig kunt zijn met zelfmoord. De mensen van 113 begrijpen dit als een menselijke reactie op grote innerlijke pijn. Ze kennen het dal van de wanhoop maar al te goed, en ze hebben al duizenden mensen de veilige weg hieruit helpen vinden. Daarom staan ze aan de kant van de hoop en het overleven.

113 is er voor mensen die aan zelfmoord denken, maar ook voor hun naasten: de mensen in de omgeving die zich zorgen maken. Als je betrokken bent bij iemand die met zelfmoord bezig is, helpt deze gids je te begrijpen wat er aan de hand is met die ander, hoe je ermee om kunt gaan en wat daarbij de valkuilen zijn.

Het is belangrijk om te weten dat deze gids geen vervanging is van gericht professioneel advies dat je van een hulpverlener kunt krijgen. Een huisarts, een psycholoog of een psychiater is in staat om je problemen en pijn samen met jou te onderzoeken, en je hierbij op maat te begeleiden. Dat kan een boek natuurlijk niet.

Ook al kan dit boek professionele hulpverlening niet vervangen, het kan wel goed worden gebruikt naast een behandeling die je volgt. Het is dan aan te raden om dit boek eens mee te nemen om je behandelaar te laten zien hoe je bezig bent met overleven en wat je daarbij wel en niet helpt.

Hoop Doet Leven; 113Online Suicide Survival Guide bevat informatie, oefeningen, instructies en formulieren. 

Kopen of bestellen

Hoop Doet Leven is bij alle boekhandels te verkrijgen en ook te bestellen bij onder andere Uitgeverij Boom.

Deze gids is geschreven door Jan Mokkenstorm, psychiater en directeur van 113.