Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Depressie jongvolwassenen

Depressie jongvolwassenen komt vaker voor dan je denkt. Van de mensen tussen de 18 en 24 jaar krijgen 18,9% van de vrouwen een depressie. 7,1% van de jongens krijgt ermee te maken. Een depressie kan komen door externe omstandigheden zoals veranderingen of teleurstellingen, maar een depressie kan ook zomaar ontstaan. Denk je dat je een depressie hebt of ken je een jongvolwassene met een depressie? Zoek dan hulp. Ga bijvoorbeeld naar de huisarts.

Denk of vermoed dat je dat er meer aan de hand is dan een depressie? Dat iemand het leven niet meer aankan en misschien wel eens denkt aan zelfdoding? Heb je misschien zélf weleens gedachten aan de dood? Ook dan is het belangrijk dat je erover praat, hulp zoekt. 113 is 24/7 open. Je kunt (anoniem) met ons bellen of chatten.

Depressie jongvolwassenen

Depressie jongvolwassenen is een veelvoorkomend probleem in Nederland. Voel je je zo depressief dat je aan zelfmoord denkt of maak je je zorgen om iemand? Neem dan contact op met 113. 

Oorzaken depressie jongvolwassenen

Jongvolwassenen hebben te maken met veel grote veranderingen in hun leven. Denk hierbij aan het ouderlijk huis verlaten, een eerste opleiding of baan, nieuwe vrienden, eerste relaties. Ook maken zij lichamelijk veel veranderingen door. Deze gebeurtenissen kunnen mogelijk bijdragen aan het ontwikkelen van een depressie. Het hoeft niet altijd een duidelijk oorzaak te hebben, een depressie kan ook 'zomaar' ontstaan zonder duidelijk voorval. 

Symptomen depressie jongvolwassenen

Een depressie kan de volgende symptomen hebben:

  • Afgevlakt gevoel hebben
  • Minder of juist meer eetlust
  • Somberheid
  • Slecht of juist te veel slapen
  • Zelfmoordgedachtes
  • Moeite hebben met concentreren
  • Rusteloos of juist geremd gevoel
  • Last van schuldgevoelens

Kenmerken depressie jongvolwassenen

Jongvolwassenen die een depressie hebben, hebben vaak last van een rusteloos gevoel en kunnen zich maar moeilijk focussen. Daarnaast hebben zij vaak geen eetlust, of eten zij juist teveel. Het voornaamste kenmerk van een depressie is toch wel de somberheid, die in sommige gevallen gepaard gaat met gedachtes aan zelfdoding. Herken jij jezelf of een ander hierin? Zoek dan hulp. 113 is 24/7 open om met jou te praten over je zelfmoordgedachtes.