Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten.

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Ik heb geen vrienden

Je hebt geen vrienden (meer) of je hebt geen volwassen vrienden. Als er niemand is met wie je kunt praten kun je je erg eenzaam voelen. Vrienden zorgen voor een gevoel van verbondenheid en geluk. Een gemis hieraan kan leiden tot depressieve gedachten en een negatieve spiraal, met soms ideeën over zelfmoord als gevolg.

Herken jij dit? Maak dan direct een afspraak bij je huisarts of praat (anoniem) met een van onze hulpverleners van de hulplijn. Je kunt ook gratis en anoniem de zelfhulpcursus doen die je helpt beter om te gaan met je suïcidale gedachten.

Ik heb geen vrienden meer

Je zoekt op "Ik heb geen vrienden". Ben je in het verleden vrienden kwijtgeraakt, dan kun je dit als een enorme afwezigheid in je leven ervaren. Vriendschap zorgt voor onder andere verbondenheid, kameraadschap en steun. Mensen met (goede) vrienden zijn over het algemeen gelukkiger dan mensen zonder vrienden. Heb je geen vrienden meer dan kun je je naast alleen ook erg ongelukkig voelen. Bij 113 Zelfmoordpreventie kun je een test doen om erachter te komen of je professionele hulp nodig hebt. Voel jij je somber, angstig of depressief? Doe dan de test en kom er in 5 minuten achter wat je kunt doen aan je klachten.

Misschien is Join-us wat voor jou. Ga voor informatie of aanmelden naar de website van Join-us. Join Us helpt jongeren (12-30 jaar) die zich (soms) eenzaam voelen en daar verandering in willen brengen. Samen met andere jongeren ga je leuke dingen doen. Ze helpen je sociaal sterker te worden. Join Us heeft locaties in (bijna) heel Nederland en heeft ook online groepen. Ook heeft Join Us een online community waar je direct al terecht kunt voor het leggen van nieuwe contacten en het delen van ervaringen.

Ik heb geen echte vrienden

Denk jij vaak "Ik heb geen vrienden"  of "Ik heb geen vrienden meer"? Het gevoel hebt geen échte vrienden te hebben die je begrijpen en steunen wanneer je dat nodig hebt, kan leiden tot een eenzaam gevoel. Maar ook het gevoel dat jij een belangrijke rol in het leven van iemand anders speelt is belangrijk voor geluk in je leven. Leidt de afwezigheid van dit gevoel tot gedachten over zelfmoord, dan kan het helpen om met een professional te praten. Bij 113 Zelfmoordpreventie werken ervaren psychologen die je telefonisch, via de e-mail of op de chat te woord kunnen staan en samen met jou kunnen kijken wat je nodig hebt om je beter te voelen. Klik verder om te kijken of onze online therapie of online coaching wat voor jou is.

Ik heb geen volwassen vrienden

Volwassen vrienden zijn belangrijk. Ze steunen je in moeilijke situaties, stellen je gerust en bieden een luisterend oor. Vooral dat laatste is belangrijk als je je niet gelukkig voelt. Praten klaart de lucht van negatieve gedachten en emoties en je voelt je achteraf bijna altijd beter dan voor het gesprek. Mensen die niet of nauwelijks met andere volwassenen praten kunnen in een isolement terecht komen waar vooral ruimte is voor piekeren en negatieve gedachten. Zie je de toekomst somber in en zie je geen uitweg meer, neem dan contact op met 113 om te praten met een van onze hulpverleners.

Zelfhulpcursus bij zelfmoordgedachten

Bij 113 kun je ook zelf onderzoeken waar je gedachten over suïcide vandaan komen. Bijvoorbeeld door onze zelfhulpcursus te doen. De cursus bestaat uit zes online lessen waarin theorie, tips en opdrachten aan bod komen.

Wil jij onderzoeken of het verstandig is professionele hulp te zoeken? Doe dan een van onze zelftesten. Je krijgt direct de uitslag en leest gelijk wat je kunt doen aan je klachten.