Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

 

 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Nascholing onderwijs

Op zoek naar nascholing onderwijs? Veel scholen worden een keer geconfronteerd met jongeren die denken aan zelfmoord. Soms ook met iemand die een poging doet of komt te overlijden door zelfmoord. Wat kan je als school of universiteit doen om jongeren te ondersteunen en de weg naar hulp te wijzen? Welke rol heb je? Hoe signaleer je problemen? Waar stopt jouw verantwoordelijkheid?

Nascholing onderwijs

In nascholing onderwijs kun je veel doen aan suicidepreventie. Als medewerker binnen het onderwijs kan je aan de ene kant jezelf trainen zodat je de signalen kan herkennen, het onderwerp bespreekbaar kan maken met de leerlingen/studenten en hen kan doorverwijzen. Aan de andere kant kan je helpen ervoor zorg te dragen dat er binnen jouw school of universiteit helder wordt wie welke taken en verantwoordelijkheden heeft. 

Om je als onderwijsinstelling te helpen zelfmoordpreventiebeleid en/of een -protocol op te stellen, heeft 113 verschillende materialen ontwikkeld. Deze helpen bij:

  • het taboe over zelfmoord te doorbreken
  • hoe je het gesprek over zelfmoord aan kan gaan
  • Welke stappen je kan zetten
  • naar wie je kan doorverwijzen. 

Nascholing leerkrachten basisonderwijs

Ook in het basisonderwijs kun je te maken krijgen met suicide. Het kan dan gaan om een ouder of om een leerling. De school of universiteit is een aangewezen plek om preventieprogramma’s tegen zelfmoord te introduceren. Uit onderzoek blijkt dat preventie en screening van risicovolle groepen het risico op zelfmoord aantoonbaar vermindert. Want veel jongeren die zelfmoord plegen, zijn niet in behandeling en hebben daardoor ook niet de kans gehad om samen met een hulpverlener of specialist te zoeken naar andere oplossingen dan de dood. Juist op school of de universiteit kun je deze jongeren steunen om hun isolement te doorbreken en hulp te zoeken; door te signaleren, met ze te praten, ze te verwijzen en samen te werken met hulp binnen en buiten het onderwijs (huisarts of GGZ). Je biedt een alternatief voor hun wanhoop en helpt ze op weg naar een goede behandeling.

Nascholing leerkrachten

Voor leerkrachten is het dus belangrijk om goed om te kunnen gaan met het onderwerp suicide. Wij hebben daarvoor een handreiking ontwikkelt. Deze kun je hier downloaden.  Eén op de 10 jongeren, tussen de 12 en 25 jaar, heeft zelfmoordgedachten. Op school kunnen dus zeker meerdere leerlingen/studenten rondlopen die aan zelfmoord denken. Dit betekent dat we allemaal wel zo iemand kennen. Merk jij het als een leerling/student overweegt om een eind aan zijn leven te maken? Vaak niet, want praten over zelfmoordgedachten is taboe. Dat taboe wil 113 doorbreken met deze handreiking.