Denk je aan zelfdoding?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Negatieve gedachten

Zit je op dit moment vast in negatieve gedachten? Misschien is het zelfs zo dat je soms nadenkt over zelfmoord. Dit is niks om je voor te schamen. Je bent niet alleen. Veel mensen denken weleens na over zelfmoord. Misschien heb je last van een depressie.

Wat het geval ook is, bij 113 Zelfmoordpreventie kun je altijd terecht met je negatieve gedachten. Wij zijn 24/7 open en kunnen je een luisteren oor bieden. Je kunt bellen naar 113 of gratis naar 0800-0113 of chatten via de button rechtsboven in het scherm. Als je liever zelf aan de slag wilt, kan je ook de online zelfhulpcursus doen.

Negatieve gedachten

Soms kan het lijken alsof negatieve gedachten je hele leven over hebben genomen. Misschien heb je wel last van een depressie. 

In Nederland zijn er jaarlijks zo’n 800.000 mensen die net als jij last hebben van negatieve gedachten. De meest voorkomende kenmerken zijn:

  • geprikkeldheid
  • minder interesse of zin in activiteiten
  • verandering in gewicht (toe- of juist afname)
  • Slecht slapen of juist heel veel slaap nodig hebben
  • Erg gejaagd zijn of juist erg geremd
  • Vermoeidheid
  • Gevoel dat je waardeloos bent of schuldig.
  • Moeite hebben met helder denken, beslissingen nemen en concentreren.
  • Wanhopig zijn, aan zelfmoord denken

Vast in negatieve gedachten

Denk weleens 'ik zit vast in negatieve gedachten'? Soms kan je je zo depressief voelen, dat je het leven niet meer ziet zitten. En hoe moeilijk het misschien ook lijkt op dat moment, ook dit kan voorbij gaan. En ook in dit geval is belangrijk dat je erover praat, hulp zoekt. Dat is misschien niet altijd zo makkelijk. Misschien ben je bang dat mensen er niet naar willen luisteren, of dat ze je zwak vinden. Vaak is dat niet het geval. Daarnaast zijn er veel mensen die wel eens gedachten aan zelfdoding hebben.  Als dat het geval is kun je bellen naar 0900-0113. Een van onze hulpverleners zal dan naar je luisteren en samen met je kijken naar een mogelijke oplossing of een plan om de dag door te komen. Vind je bellen niet fijn en wil je liever chatten? Dat kan natuurlijk ook. Dat kan ook volledig anoniem, je hoeft niet je eigen naam op te geven. 

Negatieve gedachten ombuigen 

Wil je zelf aan de slag met je negatieve gedachten? Dat kan. We hebben verschillende mogelijkheden waar je uit kunt kiezen. Onthoud wel dat zelfhulp geen vervanging is voor professionele hulp. Klik op de button bovenaan de pagina als je meer informatie wil. Als je gedachten aan zelfmoord overheersen, is het belangrijk dat je naast zelfhulp ook andere vormen van ondersteuning zoekt. Dat kan bij 113, of neem contact op met je huisarts.