Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Waarom 113 het woord zelfmoord gebruikt

Regelmatig krijgen wij de vraag waarom we het woord zelfmoord gebruiken. Het is een akelig woord met een criminele lading. Een terechte vraag. Onderstaand leggen we het uit. 113 streeft naar een land waarin niemand eenzaam en radeloos sterft door zelfdoding. Om deze missie te realiseren willen we dat mensen met suïcidale gedachten ons zo goed mogelijk weten te vinden.

Zelfmoord meest gebruikte term

Mensen met suïcidale gedachten gebruiken allerlei termen om hun gedachten in woorden om te zetten, denk aan zelfdoding, suïcide, er een einde aan maken, uit het leven stappen, maar veruit het meest gebruikte woord is: zelfmoord. Dat horen en zien we zowel in de hulplijnen als in analyses van Google. En omdat we vanuit onze missie zo goed mogelijk vindbaar willen zijn en aan willen sluiten op de belevingswereld van mensen met suïcidale gedachten, gebruiken wij het woord ook.

113 in zoekresultaat Google

Google is een makkelijke plek om informatie in te winnen als je donkere gedachten hebt. Wij willen dat de website van 113 altijd zo hoog mogelijk in het zoekresultaat staat zodat de zoeker ziet dat er een plek is waar ze hun gedachten en wanhoop anoniem kwijt kunnen. Omdat voor elkaar te krijgen moeten we onze website herkenbaar maken voor Google door de woorden te gebruiken waar mensen op zoeken. We weten dat zelfmoord de meest gebruikte term is, daarom zie je het woord  terug op onze website. 

Alleen waar nodig

Wij beseffen dat er wisselende opvattingen zijn over de woorden zelfmoord, zelfdoding en suïcide. De samenleving verandert en daarmee ook het gebruik van onze taal, woorden, de betekenis en de gevoelswaarde daarvan. Onze stichting staat midden in de samenleving en beweegt mee. Dat is de reden waarom wij in onze communicatie steeds vaker het woord zelfdoding of suïcide (voor professionals) gebruiken. Persberichten, onderzoeken, campagnes, presentaties, niet al ons werk is namelijk direct gericht op mensen met suïcidale gedachten. Daarom gebruiken we de term daar zo min mogelijk. 

113 Zelfmoordpreventie

En ja, we heten nog steeds ‘113 Zelfmoordpreventie’. We zijn nog niet zo bekend dat ‘113’ op zichzelf kan staan. Een toevoeging die in één oogopslag duidelijk maakt wie we zijn, blijft van belang. Vooralsnog kiezen we ervoor hier het woord te gebruiken waarin onze belangrijkste doelgroep zich het meest herkent. Onze missie is dat niemand eenzaam en radeloos sterft door zelfdoding. Als het gebruik van de term zelfmoord betekent dat hulpvragers ons beter weten te vinden, dan is dat voor ons een reden het woord te gebruiken.