Zelfhulpcursus

De zelfhulpcursus Leven onder controle helpt je beter om te gaan met je gedachten aan zelfdoding.

De online cursus bestaat uit 6 lessen. Elke les bestaat uit theorie, tips en een aantal opdrachten. Je kan de cursus helemaal zelf doen, maar als je dat prettig vindt kun je vragen stellen aan een van onze hulpverleners.

De online zelfhulpcursus is gratis en je kunt de cursus anoniem volgen als je wilt.

Is de cursus geschikt voor jou?

De zelfhulpcursus is voor iedereen die aan zelfdoding denkt en iets aan deze gedachten wil doen.

Als je gedachten aan zelfdoding overheersen, is het belangrijk dat je (ook) andere vormen van ondersteuning zoekt. Dat kan binnen 113 of via de huisarts die je doorverwijst.

Het maakt niet uit of je al hulpverlening hebt. Als je al contact hebt met een hulpverlener, stel hem of haar dan op de hoogte dat je deze cursus doet.

Wat ga je doen?

Tijdens deze cursus leer je door middel van verschillende oefeningen je gedachten aan zelfdoding beter onder controle te krijgen. Vaak proberen mensen hun gedachten aan zelfdoding te onderdrukken of te stoppen, maar dat werkt vaak niet. Waarom dat zo is wordt in de eerste les uitgelegd. De boodschap van deze cursus is dan ook dat denken aan zelfdoding mag, maar dat je je gedachten serieus moet aanpakken. Het doel van deze cursus is dan ook niet dat je na 6 lessen niet meer aan zelfdoding denkt, maar dat je hopelijk minder last hebt van je gedachten en dat je ze beter kunt beheersen. 

Hoe werkt het?

De cursus bestaat uit zes lessen met theorie en opdrachten. Een les bestaat uit theorie, een weekopdracht en een aantal oefeningen. Het is de bedoeling dat je één les per week doet. Om de cursus goed door te werken heb je ongeveer 30 tot 45 minuten per dag nodig. Ook is er iedere les een aantal keuzeoefeningen. Deze kunnen je helpen om de stof te begrijpen en toe te passen. Omdat het voor iedereen verschillend is wat helpt, zullen sommige van deze oefeningen je meer aanspreken dan andere. Bekijk per les welke keuzeoefening jij behulpzaam vindt. Per les zijn drie voorbeelden beschikbaar. Hier kun je zien hoe anderen de oefeningen hebben ingevuld. 

Crisisplan

In les 2 van de cursus maak je stapsgewijs een zogenaamd crisisplan. Je gaat bedenken en op een rij zetten wat je kunt doen om veilig te blijven, mocht je in een noodsituatie terechtkomen. Een crisisplan is een belangrijk document waarop je kunt teruggrijpen in situaties die moeilijk voor je zijn. 

Ondersteuning

Tijdens de cursus kun je vragen stellen aan een psycholoog van 113. Deze berichten zijn specifiek bedoeld voor vragen of opmerkingen over de cursus of de oefeningen. Heb je andere vragen neem dan contact op met support@113.nl.