Suïcidaliteit. Wat is het?
Mensen die aan zelfmoord denken hebben hier meestal gemengde gevoelens over. Eigenlijk wil vrijwel niemand alleen maar dood. De meeste mensen willen vooral rust, er even niet zijn, ontsnappen aan de moeilijkheden. En vooral: zo niet verder leven.

Oorzaken
Zelfmoordgedachten ontstaan praktisch nooit als gevolg van 1 oorzaak. Meestal zijn er meerdere factoren die er gezamenlijk toe leiden dat je het leven te zwaar gaat vinden en een uitweg zoekt.

Risicofactoren
Er zijn verschillende risicofactoren voor zelfmoord. Zo kan iemand depressief zijn, emotioneel niet sterk zijn of iets ergs hebben meegemaakt in de jeugd. Als er dan iets gebeurt, bijvoorbeeld dat iemand zijn baan kwijtraakt, of als het niet goed gaat op school, kan dat de druppel zijn om zelfmoord te plegen.

Wat kan je zelf doen?
Dat je denkt aan zelfmoord is geen ramp. Het betekent alleen dat het tijd is om op een andere manier om te gaan met je moeilijkheden. Het kan je helpen om te zoeken naar nieuwe oplossingen. Zelfs de kleinste stapjes in die richting zullen je helpen. Want kleine stapjes kunnen soms een groot verschil maken.

Behandeling
Het helpt echt om je gevoelens en gedachten met iemand te delen. Waar jij mee rondloopt, komt degene met wie je praat misschien wel heel bekend voor. Dit kan je opluchten. Misschien kom je erachter dat er oplossingen zijn waaraan je nog niet had gedacht.

De omgeving
Als je gedachten hebt aan zelfdoding, dan is het erg belangrijk dat je daarover praat met iemand. Dat kan een vriend(in), familielid, klasgenoot of collega zijn. Maar ook bijvoorbeeld de huisarts of iemand van 113.