Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

 

 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Wat kan jij doen in coronatijd?

De coronacrisis raakt ons allemaal. Het zijn spannende tijden. Laten we elkaar vooral helpen. Juist in deze tijd, waarin mensen ook meer zorgen ervaren, blijft 113 Zelfmoordpreventie onverminderd hard aan haar missie werken; zorgen dat niemand radeloos en eenzaam sterft door zelfmoord. 

Maar ook jij kan helpen. Door simpelweg het gesprek aan te gaan met de ander, bijvoorbeeld met je collega, je neef, je sportmaat, je oude klasgenoot waarvan jij aanvoelt dat hij/zij het zwaar heeft of mogelijk worstelt met gedachten aan zelfmoord.

Doe nu de gratis online training suicidepreventie en leer in een uur tijd signaleren, praten en doorverwijzen naar hulp. “Zelfmoord, praat erover. Hulp helpt!”

Tips hoe om te gaan met stress tijdens coronacrisis

Tips lees je hier. De WHO telde naast de tips om om te gaan met stress ook tips op om geestelijk en lichamelijk gezond te blijven in de coronatijd

Steun voor jezelf in coronatijd

Wanneer je spanning of onrust voelt, of veel gedachten in je hoofd hebt, kan het lastig zijn om jezelf weer tot rust te brengen. Hier vind je tips om afleiding en ontspanning te vinden. Luister een van deze ontspanningsoefeningen. Als je ontspant, is het makkelijker om je hoofd leeg te maken en rustiger te worden. 

Het Nederlands Jeugdinstituut informeert kinderen, ouders, opvoeders en professionals graag zo goed mogelijk over de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus via deze website.

Podcast Ontspannen door inspannen

Luister een van deze ontspanningsoefeningen. Als je ontspant, is het makkelijker om je hoofd leeg te maken en rustiger te worden. 


Podcast Ontspannen via je fantasie

  Tips om in slaap te vallen

  Door een tekort aan slaap kan je echt wanhopig worden. Hier vind je tips die jou kunnen helpen om beter te slapen.

  • Als je lang wakker ligt, kun je het best even uit bed gaan om iets saais te gaan doen. Kies iets wat nutteloos en niet echt leuk is, en ga niet op een scherm gaan kijken, want daar word je weer wakker van. Je kan bijvoorbeeld alle letters 'e' onderstrepen in een artikel in de krant. Zo houd je jezelf niet te lang wakker, maar word je verveeld en slaperig.
  • Als je niet kunt slapen omdat je ligt te piekeren, kun je een schriftje naast je bed leggen om de gedachten die je wakker houden op te schrijven. Je kan ook de wolkenoefening luisteren om zo je piekergedachten wat minder zwaar te maken. Deze kun je liggend in bed luisteren.

  Podcast wolkenoefening

  .

  Als je te gestrest bent om in slaap te vallen, kun je deze ontspanningsoefening doen. Deze kun je liggend in je bed luisteren.

  Podcast Focus op je adem

  Veelgestelde vragen over het coronavirus 

  Lees hier de meest gestelde vragen op de pagina van de Rijksoverheid.