113 Zelfmoordpreventie bij NOS en Beau: praten over zelfmoordgedachten is cruciaal in tijden van corona

25 mei 2020
113 Zelfmoordpreventie was te gast bij Beau: Praten over zelfmoordgedachten is cruciaal in tijden van corona

113Zelfmoordpreventie was te zien op de Nederlandse televisie! Op donderdag 21 mei besteedde zowel de NOS op NPO1 en Beau op RTL4 aandacht aan het onderwerp suïcidepreventie. Eerder deze dag verscheen er een persbericht met daarin cijfers die aangaven dat er op het moment geen stijging is gesignaleerd tijdens de coronacrisis. Een positief bericht maar wel met een belangrijke kanttekening: er is nog niet te zeggen dat dit in de toekomst zo zal blijven en het is belangrijk in te zetten op preventie om ervoor te zorgen dat we klaarstaan wanneer een dergelijke stijging wél komt.

NOS

Tijdens het achtuurjournaal gaf 113 Zelfmoordpreventie’s Hoofd Onderzoek Renske Gilissen haar visie op de cijfers van het aantal zelfdodingen tijdens de corona crisis. Bekijk het fragment hier vanaf 07:30. 

Beau

Iris Zuidweg, Consultant Academy van 113 Zelfmoordpreventie, schoof aan bij talkshow Beau om verder in gesprek te gaan over de noodzaak van preventie in Nederland en hoe elke burger zijn/haar steentje kan bijdragen. Harm van der Werf, ervaringsdeskundige, deelde aan tafel zijn persoonlijke verhaal over de schulden waarin hij raakte tijdens de economische crisis in 2008 en wat voor enorme gevolgen dit had op zijn leven. Een persoonlijk en aangrijpend gesprek met als kernboodschap: praat erover. Het gesprek is terug te zien via onderstaande video. Bekijk het fragment hier

In onze online training suïcidepreventie leren we je in één uur hoe je zelfmoordgedachten kunt signaleren en het gesprek aan kunt gaan. Juist in deze tijd is het extra belangrijk om het gesprek met je partner, kind, vriend, vriendin, werknemer, buurman, buurvrouw of collega te voeren wanneer je aanvoelt dat hij/zij het zwaar heeft en mogelijk met zelfmoordgedachten kampt. De online training duurt één uur en is gratis te volgen via deze link.

Renske Gilissen