Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

 

 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken
Afbeelding 113 campagne ik ben er nog met een jonge dame centraal in beeld

113 Zelfmoordpreventie lanceert campagne “Ik ben er nog”

Vandaag lanceert 113 Zelfmoordpreventie de campagne “Ik ben er nog”. Met deze campagne vraagt de stichting aandacht voor het belang van praten met jongeren over gedachten aan zelfdoding. Op dit gesprek rust nog altijd een taboe. Toch kan praten enorm opluchten en soms zelfs levens redden. Het gesprek voeren over zelfdoding is spannend, maar iedereen kan het leren. Het aangaan van dit gesprek is belangrijk omdat veel jongeren het momenteel mentaal zwaar hebben.

Praten redde mijn leven

In de campagne staan drie jongeren centraal die zelf een poging tot zelfdoding hebben ondernomen toen zij jonger waren. Jonneke, Jamie en Joost delen hun aangrijpende verhaal. “Eén december 2016 wilde ik er een einde aan maken. Maar ik ben er nog.” zijn de woorden van Jonneke in de campagnevideo. “Praten redde mijn leven” luidt unaniem de boodschap van deze jongeren. Hun woorden zijn een indringende oproep: Help jongeren te praten over gedachten aan zelfdoding.

VraagMaar Online training

De campagne verwijst naar de in september gelanceerde ‘VraagMaar Online Training’ over suïcidepreventie bij jongeren. De gratis training van 113 Zelfmoordpreventie biedt inzicht in hoe suïcidale gedachten bij jongeren ontstaan, hoe je het gesprek kunt aangaan en welke rol je kunt spelen in het vinden van de juiste hulp. De training is gratis te volgen voor mensen van 18 jaar en ouder: van professionals tot naasten. Meer informatie lees je op onze site.

De campagne “Ik ben er nog” loopt vanaf 19 januari tot eind maart en zal worden verspreid via Instagram, LinkedIn, YouTube, Facebook en NPO Start. De campagne is ontwikkeld door het Amsterdamse bureau Popcorn Stories. Stichting 113 Zelfmoordpreventie onderzoekt de effectiviteit van de online training en gebruikt deze resultaten om de training voor verschillende deelnemers te optimaliseren.

De cijfers

Uit onderzoek blijkt dat ruim 1 op de 5 jongeren wel eens aan zelfdoding heeft gedacht. Dat zijn zo'n 5 jongeren in een gemiddelde schoolklas van 25 leerlingen. Elke dag belanden 10 jongeren op de afdeling Spoedeisende Hulp na een poging tot zelfdoding. De cijfers geven een beeld van ernstige gevallen dus dagelijks worden nog veel meer pogingen gedaan. In 2021 pleegden 56 jongeren tot 20 jaar en 237 jongeren tussen de 20 en 30 jaar zelfmoord. Dat zijn gemiddeld 5 jongeren per week.

Over Samen Minder Suïcide

Deze campagne is onderdeel van ‘Samen Minder Suïcide’ en wordt gefinancierd vanuit de derde Landelijke Agenda Suicidepreventie. ‘Samen Minder Suïcide’ is een netwerk van partijen en organisaties die middenin de samenleving staan en gedreven zijn om samen, domein overstijgend suïcidepreventie verder te brengen. Samen werken de partijen aan de Landelijke Agenda Suïcidepreventie. Deze agenda wordt gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en gecoördineerd door 113 Zelfmoordpreventie.


Wil je meer verhalen van Hoop of Moed lezen? Ga dan naar ons nieuwe platform HoudMoed.nl