Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

 

 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken
in gesprek

113 zelfmoordpreventie in tijden van corona: in gesprek met Monique Kavelaars

“Hoe kunnen we onze vitale functie als 113 zelfmoordpreventie zo veilig mogelijk blijven uitvoeren in deze coronacrisis?’

Ik was nog geen twee weken in dienst bij 113 Zelfmoordpreventie toen deze vraag zich aandiende. Sindsdien is alles razendsnel gegaan. Met trots kan ik zeggen dat alle medewerkers, hoe lastig soms ook, zich heel snel hebben aangepast aan de situatie. Met hun inzet en motivatie doen zij er alles aan om continuïteit te bieden zodat dat niemand in Nederland radeloos en eenzaam sterft door zelfmoord.

Grootste prioriteit was dan ook om de hulpverlening optimaal te continueren, juist vanuit kantoor. Want het goed kunnen uitvoeren van telefonische hulp -en chatlijnen vereist directe nabijheid van de professionals, vrijwilligers en stagiairs onderling. Om de gezondheid van de medewerkers van onze hulplijn te beschermen moesten alle andere 113’ers vanaf coronadag 1 thuiswerken.

Om in goede verbinding te blijven met elkaar zetten we volop in op veel onderling contact via onder meer videoconferencing. Daarnaast zijn er tal van initiatieven ontplooid die op creatieve en vaak ook ontspannende wijze verbinding realiseren; zo werden al snel verschillende leuke appgroepen met fantastische thuisvlogs, groep apps met yoga oefeningen en het 113 flitscollege in het leven geroepen.

Als kenniscentrum suïcidepreventie zoekt 113 Zelfmoordpreventie juist nu, in deze coronatijd, ook effectieve samenwerkingsverbanden op en hebben we heldere prioriteiten gesteld:

  1. Beschikbaar blijven voor mensen in nood, dus uitvoering van de hulp -en chatlijn;
  2. Het in beeld krijgen van het aantal -en de achtergrond van actuele suïcides en pogingen, samen met andere collega instellingen;
  3. Aandacht realiseren voor preventie en mentale gezondheid met 'Words of Hope' en met onze gratis online training suïcidepreventie voor elke Nederlander.
  4. Anticiperen op de financiële crisis en dreiging van aantal suïcides door noodzakelijke maatregelen te signaleren voor het sociaaleconomisch domein;
  5. De ombouw van fysieke trainingen voor professionals naar virtuele, online varianten.

“Elk nadeel heb z’n voordeel” zei onze legendarische voetballer Johan Cruijf. Het is bijzonder om in deze tijd te starten met een mooie en uitdagende functie. Ik heb in een razendsnel tempo de organisatie mogen leren kennen. Ik hoop alle mensen die ik had willen opzoeken in deze inwerkperiode, later te spreken om samenwerkingsmogelijkheden te verkennen en bindende afspraken te maken. Ik ben trots op de inzet, creativiteit en het doorzettingsvermogen van onze mensen en alle samenwerkingspartners. Onze inzet gaat verder samen met jullie. Daarom sluit ik graag af met een oproep. 

Gedurende deze coronatijd staan we samen voor een uitdaging: contact maken terwijl we fysiek afstand houden van elkaar. En juist nu hebben veel mensen het ook psychisch (extra) zwaar. Tegelijkertijd weten we dat het gesprek over zelfmoordgedachten mogelijk levens kan redden. Om deze reden willen we het gesprek in de samenleving op gang brengen en mensen daarin empoweren en toerusten. Op deze manier kunnen zij hun naasten in de klem, zelf op weg helpen. Dat lukt ons alleen samen met jou. Wil jij daarom helpen onze gratis online zelfmoordpreventie training te verspreiden door deze bijvoorbeeld te delen binnen je eigen netwerk? In deze training leer je binnen één uur zelfmoordgedachten te signaleren, te bespreken en samen hulp te zoeken. Zelfmoord, praat erover. Hulp helpt!