Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

 

 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken
113 Zelfmoordpreventieboot Gaypride Amsterdam Pride Astare

113 Zelfmoordpreventieboot op Gaypride

Van 31 juli tot en met 5 augustus kleurt Amsterdam roze. Dan vindt de Gaypride plaatst.113 en Astare hebben de handen ineen geslagen en varen op 5 augustus tijdens Pride Amsterdam mee op een eigen boot, de zelfmoordpreventieboot. Thema van de boot is #steldevraag ‘Denk je weleens aan zelfmoord?’. Vragen, praten en luisteren, daar draait het om bij deze vraag, want dat helpt!

Waarom de Gaypride?

Mensen die lesbisch, homo, bi of transgender zijn, hebben het moeilijker dan de gemiddelde mens. Ze worden vaker gepest, krijgen eerder negatieve reacties en worden meer geconfronteerd met geweld. Door deze zogeheten minderheidsstress die hiermee gepaard gaat, zijn ze gevoeliger voor het ontwikkelen van een depressie of suïcidialiteit. Voor 113 Zelfmoordpreventie en Astare is dit een goede reden om suïcidaliteit onder deze doelgroep bespreekbaar te maken door deel te nemen aan de Gaypride met een zelfmoordpreventieboot. Amsterdam Pride is hét evenement om het taboe op zelfmoord onder LHBT’ers te doorbreken.

Feiten en cijfers LHBT’ers en zelfmoord

Zelfmoordgedachten komen bij lesbische, homo- en biseksuele volwassenen (LHB’ers) 5 maal vaker voor dan bij de algemene volwassen bevolking in Nederland. Het aantal zelfmoordpogingen onder deze groep is 4x zo hoog dan bij de algemene bevolking. Transgrenders doen 5 tot 10 maal vaker een zelfmoordpoging en denken 7 maal vaker aan suïcide in vergelijking met niet-transgenders. Bekijk ons factsheet onderaan het nieuwsbericht voor een compleet overzicht van de cijfers.

Onderzoek web-based therapie om aantallen suïcidaliteit LBHT-jongeren te verlagen

Suïcidale lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgenderjongeren (LHBT-jongeren) lijken door hun specifieke behoeften, hun identiteitsproblemen en hun minderheidsstatus slecht toegang te hebben tot effectieve zorg. Daarom starten 113 Zelfmoordpreventie, de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Movisie een gezamenlijk onderzoek naar een laagdrempelige web-based therapie, gericht op suïcidale LHBT-jongeren.

Therapie gebaseerd op bestaande effectieve behandeling

In het onderzoek naar web-based therapie wordt onder meer aandacht besteed aan de ouders van LHBT-jongeren. Net als bij suïcidepreventie kunnen ze een belangrijke rol spelen, in dit geval bij het leren omgaan met minderheidsstress. Voor ouders wordt daarom een aparte ouder web portal ontwikkeld op de bestaande site voor LHBT-jongeren. De verwachting is dat door de therapie de jongeren beter leren communiceren over hun seksuele en genderproblematiek. De web-based therapie voor LHBT-jongeren wordt ontwikkeld in samenwerking met professionals in de gezondheidszorg, LHBT-jongeren en hun ouders, en vrijwilligers die met LHBT-jongeren werken. De therapie is gebaseerd op bestaande cognitieve gedragstherapiemodules voor adolescenten en volwassenen.