Denk je aan zelfmoord?

We zijn er voor je.

Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten.

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Project ‘Hoe overleef ik mijn doodsgedachten?’ wint Jan Mokkenstorm prijs 2021.

Project ‘Hoe overleef ik mijn doodsgedachten?’ wint Jan Mokkenstorm prijs 2021.

Bodine de Walle en haar project ‘Hoe overleef ik mijn doodsgedachten?’ winnen de Jan Mokkenstorm prijs van 2021
Bodine de Walle (1951), is sociaal pedagoog en geest achter ‘Hoe overleef ik mijn doodsgedachten?’ een cursus waar mensen die worstelen met doodsgedachten deze een plaats leert geven. De cursus werkt effectief aan de creatie van agentschap over de persoonlijke ervaring, relatie en houding tegenover doodsgedachten.

 

Een kijkje naar de materialen achter ‘Hoe overleef ik mijn doodsgedachten?’ Eigendom van Bodine de Walle
Een kijkje naar de materialen achter ‘Hoe overleef ik mijn doodsgedachten?’
Eigendom van Bodine de Walle

 

In de vorm van verschillende werkboeken, (creatieve) opdrachten en lectuur, komen individuen samen in groepsverband om doodsgedachten op unieke wijze te behandelen. Ondanks deze samenkomst is de cursus gericht op zelfzorgzaamheid.

 

“Het project gaat over zelfmanagement. Het is niet zo’n mooi woord maar wel belangrijk, er wordt absoluut geen hulp verleend. Het is belangrijk dat het individu zélf hulp gaat zoeken. Het is een soort klasje maar ook weer niet. Je leert wat er allemaal om een suïcidewens heen leeft.” 

Bodine de Walle

 

Vanuit haar eigen ervaring als iemand die leeft met een diagnose Bi-polaire stoornis 2, heeft de Walle waardevolle lessen en ervaringen kunnen sublimeren in deze cursus. Als geen ander weet ze wat wel en niet werkt in de zoektocht naar de verlichting van suïcidale klachten die vaak als ‘cadeautje’ verbonden zijn aan het hebben van een depressie.

De jury van de Jan Mokkenstorm prijs 2021 sprak met lof over het project en verkoos deze tot winnaar omdat iets dergelijks nog niet bestaat in de praktijk. Het project zet het individu in zijn of haar eigen kracht en werkt op die manier aan een duurzaam effect omdat deze uit de persoon zelf komt. Een project dat meebuigt met de draagkracht van de GGZ en veelbelovend is. 

113 Zelfmoordpreventie sprak Bodine over het project bij haar thuis in hartje Amsterdam

 

 

“Ik ben gaan kijken naar wat ik zelf heb gemist in die aanvliegroute naar de wanhoopsdaad. Iemand die suïcidaal is, is verkokerd en denkt alleen nog maar aan suïcide. Er moet ruimte gemaakt worden”

Bodine de Walle

Jan Mokkenstorm, psychiater, aanjager en oprichter van 113
De prijs draagt de naam van Jan Mokkenstorm die op 8 juli 2019 overleed. Jan was psychiater en oprichter van 113 Zelfmoordpreventie en had één duidelijke missie: een land waarin niemand eenzaam en radeloos sterft door zelfmoord. Hij ging voor die missie niets uit de weg. Op inspirerende, doortastende, creatieve en volhardende wijze zette hij suïcidepreventie in Nederland duurzaam op de kaart. Zijn hoopvolle boodschap inspireert stichting 113 Zelfmoordpreventie en zoveel anderen om met zijn levenswerk door te gaan. 

De Jan Mokkenstorm prijs 2021 zet praktijkvoorbeelden in het zonnetje
Sinds 2019 reiken 113 Zelfmoordpreventie en Suicide Research the Netherlands SURE-Net jaarlijks op Wereld Suïcide Preventie Dag (10 september) de “Jan Mokkenstorm prijs” uit aan een aansprekend praktijkvoorbeeld of onderzoek dat bijdraagt aan het verminderen van zelfmoord in Nederland.

De winnaar van de Jan Mokkenstorm prijs 2021 ontvangt naast een beeldje een stimuleringsbedrag van 10.000,- om het project naar het volgende niveau te tillen.

Een jury bestaande uit verschillende professionals, bestuurder en stakeholders bogen zich over de 18 inzendingen.

De juryleden van de Jan Mokkenstorm prijs 2021:

  • Maryke Wolters-Geerdink, Manager Hulpverlening 113 Zelfmoordpreventie
  • Martin Steendam: Programma manager Zorg Dichtbij
  • Marting Sitalsing: Politiechef Midden-Nederland 
  • Tjitske van der Kloet: Projectleider SUPRANET GGD Fryslân
  • Nicole Kwaks: Weduwe Jan Mokkenstorm
  • John Voppen: CEO ProRail

 

113 Zelfmoordpreventie feliciteert Bodine de Walle van harte met het winnen van de Jan Mokkenstorm prijs 2021!