Denk je aan zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Boek: Veilig bij mij

veilig bij mij

Onderstaand gedicht is te lezen in de bundel VEILIG BIJ MIJ Intens dankbaar voor jouw bestaan, verscheurd door jouw besluit van Mieke van Gils. Met deze bundel deelt zij haar ervaringen na de zelfgekozen dood van Daan, haar 18-jarige zoon. Daan overleed in juli 2019. 

Mijn zoon
Mijn kind
Mijn hart
Mijn liefde

Jouw ogen
Jouw tederheid

Jouw kracht
Jouw zorgen

Mijn leegte
Mijn zoektocht

Mijn vragen
Mijn tranen

Jouw uitweg
Jouw manier

Jouw angsten
Zijn weg

VEILIG BIJ MIJ is een indringend boek. Mieke schrijft kwetsbaar en open waar zij doorheen is gegaan na die fatale dag. Zij beschrijft de eerste tweeënhalf jaar na de dood van Daan. Op een eerlijke en authentieke wijze benoemt zij de (verschillende) emoties die de zelfgekozen dood van Daan bij haar teweegbrengt. Wanhoop, ongeloof, verbijstering, de leegte, de te grote pijn.

Ze neemt ons mee op haar eenzame weg, het niet weten hoe verder, het gevoel er alleen voor te staan. Grote, heftige emoties overvallen haar. ‘Mijn hart is gescheurd. Dat je alleen hebt gestaan en ook dit alleen hebt moeten doorstaan’. Haar taal is kwetsbaar wanneer zij vraagt aan Daan:

Waar was ik, waar waren wij?

Mieke vindt taal om ons te doen voelen wat het betekent om een kind te verliezen na een zelfgekozen dood. Rauwe taal waardoor haar immense verdriet voelbaar wordt, invoelbaar en pijnlijk tot op het bot. Haar gedichten vertellen ons over haar strijd, de scherpe pijn die zij voelt, over haar onvermogen om Daan te moeten loslaten. Tegelijkertijd de sterke drang en wens om Daan juist ook vast te willen houden, hem een respectvolle plek te gaan geven zonder zijn fysieke aanwezigheid. Hoe dan? Mieke geeft woorden aan Daans liefde voor haar en haar liefde voor Daan. Hierdoor wordt duidelijk dat juist die liefde het mogelijk maakt om hem een blijvende plek te kunnen geven in haar leven.

veilig bij mij

Het is die zoektocht en strijd die zo raakt tijdens het lezen van haar teksten. Want haar rest slechts de keuze om dwars door alle emoties te gaan. Het vinden van moed en kracht om de onmogelijke weg in te slaan: het accepteren van de dood van Daan, haar kind. Dan zijn er ook voorzichtige woorden, is er serene taal. Zij creëert dan een nieuwe ruimte waarin gevoelens en gedachten over een andere toekomst met Daan worden beschreven. Dat dit een complex proces is, verwoordt zij in een van haar laatste gedichten.

Alles wat vertrouwd was
Lijkt nu vreemd
Alles wat goed was
Voelt nu niet fijn

Alles waar jij voor stond
Is weg
Alles wat ooit was
Is verdwenen

Zorgen
Dat ik een weg vind
Die weer veilig aanvoelt
Wat weer vertrouwd wordt

De weg is lang
En vaag
En soms ook onoverzichtelijk
Donker, veel gruis

Soms een stap vooruit
Meestal stappen terug
Toestaan dat ik vooruit kan
Met in mijn rugzak
Jou, in al je puurheid

VEILIG BIJ MIJ is een eerlijk boek waarin onverbloemd wordt verteld over het grote verdriet na de zelfgekozen dood van haar 18-jarige zoon Daan. Verschillende fasen van rouw verwoordt zij met krachtige en kwetsbare taal. Ongetwijfeld herkenbaar voor hen die hetzelfde lot treft.

De auteur Mieke van Gils is de partner van Wouter van Dijk. Naast Daan hebben zij nog een zoon, Justin. De opbrengst van het boek gaat naar de Rogier van Hulst Foundation.

Wouter van Dijk ontmoette ik tijdens een bijeenkomst van KPN in oktober 2021 in Zoetermeer. Het bespreekbaar maken van depressie en zelfdoding is het thema van de middag, georganiseerd door Maskerclass. Verschillende organisaties, waaronder 113, vormen een panel. Wouter van Dijk is medewerker bij KPN, ook lid van het panel. Tijdens deze bijeenkomst vertelt hij over de zelfdoding van zijn 18-jarige zoon Daan. De bijeenkomst wordt bijgewoond door ongeveer 300 medewerkers.

Medio september 2022 informeerde Wouter mij met trots over de publicatie van het boek VEILIG BIJ MIJ, geschreven door zijn partner Mieke van Gils. 

Oktober 2022, Ger Ceelen, vrijwilliger bij 113


Meer verhalen van hoop en moed? Kijk op HoudMoed.nl