Boekpresentatie V.E.R.D.E.R. na zelfdoding in je gezin

02 november 2017
Boekpresentatie V.E.R.D.E.R. na zelfdoding in je gezin

Op 3 november verschijnt het boek V.E.R.D.E.R. na zelfdoding in je gezin van Henriëtte Koks. Thom Kloes, vrijwilliger bij 113 Zelfmoordpreventie, neemt het eerste exemplaar in ontvangst. Henriëtte, Levens- en Vitaliteitscoach bij De Levensbron, wil met dit boek nabestaanden ondersteunen in hun rouw, zelfdoding bespreekbaar maken en het taboe doorbreken. Want zelfs in deze tijd heerst er nog een taboe op het praten over zelfmoord. Veel nabestaanden ervaren dit vaker na het verlies van een dierbare.

Zelfmoord en nabestaanden

Henriëtte weet als geen ander hoe het voelt om iemand aan zelfdoding te verliezen. Voor haar gevoel verging de wereld toen haar 15-jarige zoon in 1994 uit het leven stapte. Het is 23 jaar geleden, maar deze dramatische gebeurtenis heeft nog steeds impact op haar leven. In haar praktijk De Levensbron geeft zij rouwbegeleiding op maat aan nabestaanden. Met haar persoonlijke ervaring op het gebied van zelfdoding weet zij waar nabestaanden van iemand die zelfmoord heeft gepleegd tegenaan lopen.

Lotgenotengroep

De Levens- en Vitaliteitscoach heeft veel gehad aan een lotgenotengroep. Het delen van ervaringen en herkenning in de verhalen van anderen deed haar goed. Daarom startte Henriëtte in 1997 een lotgenotengroep samen met twee andere ouders. Bij lotgenotengroep Stichting Horizon Tilburg deed ze de nodige ervaring op als coach in complexe rouwverwerking om in 2002 te starten met een eigen praktijk. Bij De Levensbron kunnen nabestaanden terecht voor een-op-een contact.

Van coach naar auteur

Henriëtte wil haar persoonlijke ervaring en haar ervaring als coach gebruiken om nabestaanden oefeningen en handvatten te bieden bij de rouwverwerking. Daarnaast vindt ze goede voorlichting in het onderwijs van levensbelang. Haar zoon Juriën was hooggevoelig en hoogbegaafd. Hij werd gepest op school en maakte een einde aan zijn leven. Suïcidepreventie in het onderwijs kan veel leed voorkomen. Voor de Levenscoach een reden te meer om naast het coachen een boek te schrijven over V.E.R.D.E.R. na zelfdoding in je gezin. Vanaf 3 november is het boek verkrijgbaar via delevensbron.org en heelnederlandleest.nl.

Wil je meer weten over suïcidepreventie in het onderwijs of een zelfmoordpreventie-protocol? Download dan de handreiking en het stappenplan.