Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken
dany stille strijd

Dany zingt over de Stille Strijd op Wereld Suïcide Preventie Dag

​Op zondag 10 september, Wereld Suïcide Preventie Dag, vindt er in Maastricht een unieke samenkomst plaats om aandacht te vragen voor suïcidepreventie. Alleen samen kunnen we suïcide voorkomen. Om 15:00 uur verzamelen nabestaanden, naasten en mensen die zelf ervaring hebben met suïcide zich bij het kolossale kunstwerk Stille Strijd, gemaakt door kunstenaar Saskia Stolz. Hier zal The Voice of Holland winnaar Dany voor het eerst zijn nieuwe single ‘Ik Ben Jij’, een nummer geschreven in samenwerking met 113 en nabestaanden van zelfdoding, ten gehore brengen.

Nabestaanden van zelfdoding

Dany verloor zelf zijn ex-partner een aantal jaar geleden aan zelfdoding. Voor het nummer ‘Ik Ben Jij’ ging hij in gesprek met mensen die ook iemand zijn verloren aan zelfdoding. Hij wilde erachter komen hoeveel overeenkomsten hij zou hebben met deze mensen in de nasleep van het verlies en hoe trauma's zich bij anderen uiten. Hij kwam er al snel achter dat eenzaamheid en het niet in staat zijn iedereen maar je situatie uit te leggen zodat ze je kunnen steunen punten waren van herkenning en besloot dit te verwerken in het nummer.

Korte documentaire ‘Je bent niet alleen’

Aan de creatie van het nummer ‘Ik Ben Jij’ ging een emotioneel proces vooraf. Niet alleen voor Dany zelf, maar ook door de gesprekken met de nabestaanden die hij bezocht. Zo ging hij langs bij moeder Jeannet die haar 16-jarige zoon Jurre verloor aan zelfdoding en bij moeder Christa die haar 14-jarige dochter Gina verloor aan zelfdoding. De korte documentaire ‘Je bent niet alleen’ is vanaf zondag 10 september online te zien.

dany je bent niet alleen

Kunstwerk Stille Strijd

Stille Strijd is een groot kleurrijk standbeeld van een in elkaar gedoken jongen staat symbool voor de innerlijke strijd die veel depressieve jongeren voeren. Saskia Stolz van Power of Art House wil met dit kunstwerk de taboe rondom depressie en zelfdoding onder jongeren doorbreken en het gesprek op gang brengen. Het beeld, van 2,5 meter hoog en 4 meter lang, reist de komende maanden rond door grote steden in Nederland.

Zonnebloemen voor stille strijders

Vanaf maandag 4 september kunnen mensen zonnebloemen leggen bij het kunstwerk Stille Strijd. De Stille Strijder kan iemand zijn die is overleden door zelfdoding, maar kan ook iemand zijn die kampt met een depressie en een stille strijd voert. De zonnebloem is hier een teken van hoop en herdenking. Mensen kunnen ook online een zonnebloem bestellen, welke dan voor hen zal worden gelegd bij het kunstproject. Dit kan via de website stillestrijd.com/zonnebloem

Wereld Suïcide Preventie Dag

Zondag 10 september is iedereen vanaf 15:00 uur welkom om met elkaar stil te staan bij het kunstwerk Stille Strijd aan Stationsstraat in Maastricht. Verschillende mensen, waaronder Anita Bastiaans, Wethouder Maastricht, Monique Kavelaars, 113 bestuurder en Stille Strijd kunstenares Saskia Stolz, zullen hier hun woorden van hoop en herdenking delen. Er kunnen zonnebloemen worden gelegd en er kan geluisterd worden naar het allereerste openbare optreden van Dany met zijn nummer ‘Ik Ben Jij.

Zelfdoding

In 2022 overleden 1.916 mensen aan zelfdoding, dat zijn gemiddeld 5 mensen per dag. Elke zelfdoding raakt ongeveer 135 mensen.

Over Dany

Zanger, danser, acteur en artiest. Van een timide jongen achter de schermen, naar een artiest op een podium. Dat is Dani van Velthoven AKA Dany. Dany maakt zich hard voor sociale kwesties zoals depressie, discriminatie en eenzaamheid en hoopt met zijn songs daar meer bewustzijn voor te creëren. Dany won 26 maart 2021 het elfde seizoen van The Voice of Holland.