Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

 

 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken
Een online festival over psychische gezondheid

Een online festival over psychische gezondheid

Op 23, 24 en 25 maart vindt het Festival Caring Community plaats. In heel Nederland groeit het besef dat we de ondersteuning voor mensen met psychische kwetsbaarheid anders aan moeten pakken. Er zijn veel inspirerende voorbeelden. Die worden bij elkaar gebracht en gedeeld. Verschillende gemeenten, Mind, Movisie en talloze andere organisaties en mensen bieden op verschillende podia inspiratie door goede voorbeelden en sprekers met bekende namen als Floortje Scheepers en Caroline Schipper.

Festival Caring Community is een online festival over de psychische gezondheid in Nederland. Gedurende dit evenement zijn er vanuit verschillende partners en locaties in Nederland informatieve sessies, sprekers, discussies, fora en interactieve momenten die allemaal betrekking hebben op de psychische gezondheid in Nederland. Voel je welkom als geïnteresseerde, als specialist, als ervaringsdeskundige of als vakgenoot.

Naasten en nabestaanden

Hoe is het om te leven met een geliefde die psychisch kwetsbaar is? Wat als dit jouw vader, moeder of kind betreft? En wat is de impact als dan het meest ondenkbare gedacht wordt of daadwerkelijk plaatsvindt; zelfdoding?

Op 25 maart tussen 18.30 en 20.00 wordt aandacht geschonken aan deze vragen door een bevlogen groep van mensen die allemaal ervaringsdeskundige, naaste of nabestaande zijn. Ervaringsverhalen worden in beeld gebracht en inspirerende initiatieven voor zorg voor naasten en nabestaanden toegelicht. Tot slot wordt ruimte geboden voor vragen.

Zelfdoding is een heftig onderwerp, al helemaal als je naar de cijfers kijkt. Gemiddeld overlijden er in Nederland zo’n 5 mensen per dag door zelfdoding, onder jongeren is suïcide de belangrijkste doodsoorzaak. Dagelijks doen zo'n 270 mensen een een poging om uit het leven te stappen, waarvan 40 mensen op de spoedeisende hulp belanden.

online festival

Je kunt je voorstellen dat dit een enorme impact heeft op de ontzettend grote groep betrokkenen die hier mee te maken krijgen. De initiatiefnemers voor dit programma-onderdeel over de ondersteuning aan en zorg voor naasten en nabestaanden bij suïcide, hebben allemaal direct ervaring met dit onderwerp:

Caroline de Bes stond in januari 2020 in de ‘Linda’, samen met twee andere dappere moeders. De moeders vertelden hoe het is om te leven met een kind dat zwaar uit balans is. Een kind dat soms liever dood wil. Caroline zet zich in als vrijwilliger voor Aurora en Rogier Hulst Foundation.

Koos de Boed heeft op jonge leeftijd een trauma opgelopen. Later komt hij daardoor in een persoonlijke crisis terecht. Een depressie, suïcidepoging, de nodige medicatie en hulpverlening later is Koos nu werkzaam als ervaringsdeskundige en nam het initiatief voor het Suïcide Preventie Centrum in Harderwijk.

Sanne Kooiman is directeur bij Stichting SCHERP, waar ze onder andere documentaires en campagnes maakt en evenementen organiseert over maatschappelijke thema’s onder jongeren, zoals prestatiedruk, mentaal welzijn & genderdiversiteit.

Marjo Markx is werkzaam op het landelijke bureau van MIND Ypsilon, een organisatie die zich richt op familie en naasten van mensen met psychosegevoeligheid. Marjo was nauw betrokken bij de totstandkoming van de recent gepubliceerde online brochure “Leven met een suïcidale naaste”.

Antwan Wiersma verloor in 2015 zijn echtgenote Michèle aan zelfdoding. Hij gaf betekenis aan zijn verlies door een opleiding te volgen tot geestelijk begeleider en stichting Aurora op te richten, om de verschillende ‘eilandjes in de zee van suïcidepreventie initiatieven’ met elkaar te verbinden.

Wil je weten wat er nog meer allemaal te zien is tijdens dit online festival? Bekijk dan de website met de diverse programma's.