Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken
hoop

Factsheet Suïcidepogingen

113 presenteert een nieuwe factsheet over niet-fatale suïcidepogingen - een waardevolle bron voor professionals in suïcidepreventie én voor het algemene publiek. Elke dag worden er naar schatting meer dan 100 pogingen tot zelfdoding gedaan in Nederland (40.000 per jaar). De meeste mensen overleven hun poging. Op groepsniveau verschillen mensen die een suïcidepoging doen van mensen die overlijden door zelfdoding. Mensen die een poging doen zijn gemiddeld jonger en vaker vrouw. Mensen die overlijden door zelfdoding zijn gemiddeld vaker man en van middelbare leeftijd.   

In de nieuwe factsheet, ontwikkeld in samenwerking met nazorg- en preventieprogramma Sumona, lichten we de aantallen en de verschillen tussen deze groepen verder toe. Ook vind je er informatie over wat voorafgaat aan een poging, welke zorg na een poging ingezet kan worden en welke rol Sumona hierin kan spelen.  

Er is nog veel onbekend over dit onderwerp. Van het aantal pogingen in Nederland zijn bijvoorbeeld wel schattingen bekend, maar geen precieze aantallen. Dit komt omdat suïcidepogingen niet op één centrale plek worden geregistreerd. In de factsheet deelt 113 wat wèl bekend is. 

Bekijk de factsheet hier.