Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

 

 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken
stille strijd

Haagse burgemeester Jan van Zanen opent kunstwerk Stille Strijd om taboe op zelfdoding te doorbreken

Op 20 december zal het kolossale kunstwerk Stille Strijd van kunstenaar Saskia Stolz van het Power of Art House officieel in Den Haag geopend worden door burgemeester Jan van Zanen. Stille Strijd is een kunstwerk om de taboe rondom depressie en zelfdoding onder jongeren te doorbreken en het gesprek op gang brengen. Het grote kleurrijke standbeeld van een in elkaar gedoken jongen staat symbool voor de innerlijke strijd die veel depressieve jongeren voeren.

Het kunstwerk staat van 18 t/m 29 december op de Laan van Reagan en Gorbatsjov in Den Haag. Het beeld is van verre zichtbaar door zijn grote afmeting (circa 2,5 meter hoog en 4 meter lang) en zijn felle gele kleur. Zelfdoding is doodsoorzaak nummer één bij jongeren onder 30 jaar. 

Rondreizend kunstwerk

Het beeld werd op 12 juli ‘23 op het Museumplein in Amsterdam gelanceerd en kreeg sindsdien veel aandacht van zowel landelijke media, als van het publiek op sociale media. Het beeld maakt veel los bij een grote groep mensen. De kunstenares wordt dagelijks overspoeld met bedankmails van nabestaanden. “Het is soms best zwaar om de pijn en verdriet van nabestaanden te lezen, maar het voelt tegelijkertijd goed dat ik iets heb kunnen betekenen voor hen. De mails komen uit het hele land en uit alle lagen van de samenleving”.

Het kunstwerk heeft inmiddels in Amsterdam, Leiden, Haarlem, Maastricht, Utrecht, Breda, Rotterdam, Veenendaal, Arnhem en Alphen aan de Rijn gestaan. Het kunstproject wordt ook door gemeente Den Haag volledig omarmd. Na Den Haag zal het beeld in 2024 weer verder rondreizen door de rest van Nederland.

Burgemeester van Zanen opent Stille Strijd kunstwerk 

Op 20 december om 17:00 uur wordt het kunstwerk officieel geopend door burgemeester Jan van Zanen tijdens het ‘Let your Light Shine’ event. Deze bijeenkomst is speciaal georganiseerd door het Power of Art House in samenwerking met Stichting 113 Suïcidepreventie als hart onder de riem voor nabestaanden, naasten en betrokkenen die het tijdens de feestdagen vaak erg zwaar hebben. Het publiek, iedereen is welkom, wordt opgeroepen een lichtje bij het beeld te plaatsen ter nagedachtenis van iemand of als steunbetuiging in de donkere dagen voor kerst. De lichtjes worden tijdens de bijeenkomst uitgedeeld door de organisatie.

Dan zal The Voice winnaar en tevens nabestaande, DANY, zijn nummer ‘Ik Ben Jij' ten gehore brengen. Verder zal er door Jan van Zanen, kunstenares Saskia Stolz, 113 bestuurder Monique Kavelaars en ervaringsdeskundige & spoken word artiest TESSA gesproken worden. Het duurt tot ongeveer 17:30 uur.

Toename zelfdoding onder jongvolwassenen

Het aantal zelfdodingen door jongeren tot 30 jaar is de afgelopen jaren toegenomen. Suïcide is zelfs doodsoorzaak nummer 1 onder jongeren. Het betreft met name jongvolwassen mannen tussen 20 en 30 jaar. Het Power of Art House vraagt met het kunstproject Stille Strijd aandacht voor deze verontrustende feiten. “Er rust een behoorlijke taboe op depressie, terwijl erover praten juist zo belangrijk is om het isolement te doorbreken. Dit beeld schreeuwt om aandacht.”, aldus kunstenares Saskia Stolz van het Power of Art House.

stille strijd den haag

Gesprekken met jongeren

Stolz ging in gesprek met een tiental jongeren die in het verleden één of meerdere suïcidepogingen deden. Zij deelden hun verhaal over hun depressies en hoe ze daar nu mee omgaan. “Veel van deze jongeren gaven aan dat ze het moeilijk vonden om met hun omgeving - met name vrienden, klasgenoten en/of docenten - te praten over hun depressieve gevoelens. Terwijl erover praten juist zo belangrijk is. Vaak heeft de omgeving helemaal niet in de gaten dat het mentaal niet goed gaat met een iemand. De taboe op het thema veroorzaakt eenzaamheid en onbegrip. Pesten en uitsluiting was ook een terugkerend thema”. Een aantal van deze verhalen is te lezen op de website www.stillestrijd.com.

Waakzaam zijn en het gesprek aangaan 
kan het leven van een jongere redden.

Samenwerking met 113

Tijdens de ontwikkeling van het project werd samengewerkt met Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Stolz: “Ik ben een kunstenaar die met artistieke interventies in de openbare ruimte maatschappelijke thema’s aan de kaak stelt, ik ben geen hulpverlener. Aangezien dit zó’n precair onderwerp is, heb ik ervoor gekozen om inhoudelijke ondersteuning van 113 te vragen. Zij hebben mij voorzien van actuele cijfers en achtergrondinformatie. En één van de persoonlijke verhalen op onze site www.stillestrijd.com is afkomstig van een medewerker van 113.”