Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken
Ik Help Mee tijdens Wereld Suïcide Preventie Week 2023

Ik Help Mee tijdens Wereld Suïcide Preventie Week 2023

Van maandag 4 tot en met zondag 10 september is het Wereld Suïcide Preventie Week en vragen we extra aandacht voor suïcidepreventie. Dat doen we niet zomaar: in 2022 maakten 1916 mensen een einde aan hun leven, gemiddeld 5 per dag. Elke zelfdoding raakt ongeveer 135 mensen. Suïcide raakt ons allemaal. Je kunt zelf te maken krijgen met suïcidale gedachten of iemand tegenkomen in je omgeving die hiermee worstelt. Via de campagne #Ikhelpmee roept de Landelijke Agenda Suicidepreventie, een samenwerkinsgverband van meer dan 50 organisaties, iedereen in Nederland op mee te helpen en verhalen te delen over suïcidepreventie. Onderstaand een aantal activiteiten die in de week plaatsvinden.

#IkHelpMee

Een van de manieren om suïcidepreventie op de kaart te zetten, is door mee te doen aan de nieuwe campagne #IkHelpMee. Iedereen kan met het #IkHelpMee kader via social media laten zien dat we meer moeten doen om suïcide te voorkomen, door anderen te vertellen dat suïcide ons echt allemaal raakt en we allemaal een bijdrage kunnen leveren. Bijvoorbeeld door de gratis online training te volgen, zodat je Eerste Hulp bij Suicidale Gedachten kunt verlenen. Ieder dag zal er op de website van Samen Minder Suïcide een interview worden gepubliceerd met mensen die meehelpen (onder andere Albert Verlinde, Dany en Mercedes Stalenhoef).

Meer dan 55.000 gele lintjes

Voor deze week zijn er ruim 55.000 gele lintjes aangevraagd bij 113 Zelfmoordpreventie. Particulieren en organisaties dragen op Wereld Suïcide Preventie Dag een geel lintjes om meer bewustwording te creëren, het gesprek aan te gaan en stil te staan bij zelfdoding.

Walk into the light

Vanuit de duisternis samen de weg van het licht inslaan. De gehele week zijn er op verschillende plekken in Nederland wandelingen naar het licht. Een wandeling om stil te staan bij de mensen die door suïcide om het leven zijn gekomen, om aandacht te geven aan naasten van suïcidaliteit, om aandacht te geven aan mensen die zelf te maken hebben met suïcidale gedachten. Op zondag 10 september vindt een walk into the light van 11,3 kilometer plaats van Amsterdam Rai naar het hoofdkantoor van 113 Zelfmoordpreventie. Aanmelden kan hier.

Webinar reeks

Schuldenproblematiek, ervaringskennis, LHBTIQ+, zelfdoding onder jongvolwassenen, nazorg na een suïcidepoging. Van maandag tot en met vrijdag zullen er over verschillende thema’s door professionals en ervaringsdeskundigen webinars worden gegeven die voor iedereen gratis toegankelijk zijn.

De eerste onbetaalde rekening

Deze week besteden we extra aandacht aan de samenhang tussen schulden en suïcide in de vorm van de campagne: "Suïcidepreventie begint bij de eerste onbetaalde rekening". De campagne heeft als doel mensen bewust te maken van de impact van schulden en stuurt aan op het downloaden van trainingsmateriaal over hoe je het gesprek over zelfdoding kunt beginnen als je met mensen werkt die schulden hebben.

Training suïcidepreventie

113 Academy biedt professionals tijdens deze week de mogelijkheid om kosteloos deel te nemen aan een interactieve training suïcidepreventie. Er worden meerdere online en offline bijeenkomsten georganiseerd, zowel gericht op suïcidepreventie bij volwassenen als bij jongeren.

Zelfdoding onder jongvolwassenen

Het aantal zelfdodingen onder jongvolwassenen (20-30 jaar) is de afgelopen twee jaar sterk verhoogd; van 199 in 2020 naar 242 in 2022. Ook het aantal jongvolwassenen met zelfdodingsgedachten is hoger dan twee jaar geleden. Om meer inzicht te krijgen in mogelijke factoren die hebben bijgedragen aan deze stijging en aanbevelingen te kunnen doen, sprak 113 Zelfmoordpreventie met 41 jongvolwassenen met en zonder suïcidaal gedrag (gedachten en pogingen tot zelfdoding). Het onderzoeksrapport wordt op maandag 4 september gepubliceerd.

Wij praten niet over problemen

In deze week loopt van 4 t/m 10 sept de landelijke 113 campagne ‘Wij praten NIET over problemen' die zich specifiek richt op mannen van middelbare leeftijd. Zij zijn de voor suïcidepreventie grootste risicogroep: 4 op de 10 gesuïcideerde mensen is een middelbare man tussen 40-70 jaar. Helaas vinden deze mannen vinden het vaak lastig om hulp te vragen. Doel van de campagne is daarom om het taboe op praten over zelfdoding te doorbreken. En om deze middelbare mannen die eenzaam of radeloos zijn en gedachten over zelfdoding hebben, te stimuleren om te bellen of chatten met 113. In een landelijke online reclamecampagne op de NPO-kanalen worden twee online video's vertoond. Ook is een speciale radiospot te beluisteren via NPO Radio 1 en radio Veronica.

Jan Mokkenstormprijs

Op 7 september 2023 wordt de Jan Mokkenstormprijs voor een praktijkvoorbeeld uitgereikt: een aanmoedigingsprijs voor een praktijkvoorbeeld dat heeft bijgedragen aan het terugdringen van zelfdoding in Nederland. De drie genomineerden in willekeurige volgorde zijn: Janke Versteeg & Bianca Jannink, Kathelijne van Dongen en Koos de Boed.

Een zonnebloem voor een stille strijd

Vanaf maandag 4 september staat het veelbesproken kunstwerk Stille Strijd van Saskia Stolz op de Stationsstraat in Maastricht. Vanaf die dag kunnen er zonnebloemen, als teken van hoop en herdenking, bij het kunstwerk worden gelegd. Mensen kunnen ook online een zonnebloem met tekst bestellen, welke dan voor hen zal worden gelegd bij het kunstproject. Dit kan via de website stillestrijd.nl/zonnebloem.

Ik ben jij | Jij bent niet alleen

The Voice of Holland winnaar Dany verloor zijn ex-partner een aantal jaar geleden aan zelfdoding. Voor het nummer ‘Ik Ben Jij’, dat tijdens WSPW uitgebracht wordt, ging hij in samenwerking met 113 in gesprek met mensen die ook iemand zijn verloren aan zelfdoding. Aan de creatie van het nummer ‘Ik Ben Jij’ ging een emotioneel proces vooraf. De korte documentaire ‘Je bent niet alleen’, die dit proces in beeld brengt, is vanaf zondag 10 september online te zien.

Wereld Suïcide Preventie Dag

Zondag 10 september zal er om 15:00 uur een unieke bijeenkomst plaatsvinden bij het kunstwerk Stille Strijd van Saskia Stolz in Maastricht. Vanaf 15:00 uur is iedereen welkom aan de Stationsstraat om een zonnebloem te leggen, te luisteren naar diverse sprekers én getuige te zijn van de primeur 'Ik Ben Jij' van een emotioneel optreden door The Voice of Holland winnaar Dany.