Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken
jan mokkenstormprijs

Inschrijving Jan Mokkenstormprijs 2023 geopend

Op 7 september 2023 wordt de tweede Jan Mokkenstormprijs voor een praktijkvoorbeeld uitgereikt: een aanmoedigingsprijs voor een praktijkvoorbeeld dat heeft bijgedragen aan het terugdringen van zelfdoding in Nederland. De inschrijving hiervoor is nu geopend. 

Sinds 2020 reiken 113 Zelfmoordpreventie en Suïcide Research the Netherlands (SURE-Net) ieder jaar rond Wereld Suïcide Preventie Dag de Jan Mokkenstormprijs uit. De prijs wordt (jaarlijks wisselend) uitgereikt aan een aansprekend praktijkvoorbeeld of wetenschappelijk onderzoek dat bijdraagt aan het verminderen van suïcide in Nederland. De prijs wordt dit jaar voor de tweede keer uitgereikt aan een praktijkvoorbeeld.  

Eerbetoon aan Jan Mokkenstorm

De prijs draagt de naam van Jan Mokkenstorm die op 8 juli 2019 overleed. Jan was psychiater en oprichter van 113 Zelfmoordpreventie en had één duidelijke missie: een land waarin niemand eenzaam en radeloos sterft door suïcide. Hij ging voor die missie niets uit de weg. Op inspirerende, doortastende, creatieve en volhardende wijze zette hij suïcidepreventie in Nederland duurzaam op de kaart. Zijn hoopvolle boodschap inspireert ons en zoveel anderen om met zijn levenswerk door te gaan.

Winnaar Jan Mokkenstormprijs 2022: Chani Nuij
Winnaar Jan Mokkenstormprijs 2022: Chani Nuij

De prijs 

Een prijs van 10.000 euro voor de initiatiefnemers, om te besteden aan de doorontwikkeling of borging van het project en een bijzonder beeldje. 

Deelnemerscriteria

  • Het betreft een veelbelovende, praktische uitvoering of toepassing van een initiatief  om actief suïcide terug te dringen in de dagelijkse praktijk, binnen of buiten de zorg;
  • Het praktijkvoorbeeld loopt al minimaal 1 jaar succesvol;
  • De indiener van het praktijkvoorbeeld is direct betrokken bij het initiatief;
  • Het initiatief is niet afkomstig van een organisatie waar een van de juryleden werkzaam is.  

Beoordelingscriteria

  • Het initiatief heeft directe impact op burgers met suïcidale gevoelens of diens naaste;
  • Het initiatief is gebaseerd op (wetenschappelijke) kennis of heeft tot doel kennis op te  leveren over effectieve suïcidepreventie;
  • Het initiatief is goed kopieerbaar voor anderen.

Meedoen

Ben jij een persoon of vertegenwoordig jij een organisatie die dit jaar voor de Jan Mokkenstormprijs voor een praktijkvoorbeeld in aanmerking komt? Stuur voor 1 juni 2023 een beschrijving van het praktijkvoorbeeld in maximaal 2 A4 naar [email protected] o.v.v. ‘aanmelding Jan Mokkenstormprijs 2023’. 


In de aanmelding vertel je de jury over de kenmerken en looptijd van het praktijkvoorbeeld, de betrokken professionals of organisaties, de impact die het voorbeeld heeft op suïcidale mensen en hun naasten, de voorwaarden waaronder het project draait (bv financiering, steun van gemeenten of verzekeraar) en je enthousiasme over het voorbeeld (waarom verdient het de prijs). Verwijzingen naar websites om het praktijkvoorbeeld te illustreren zijn welkom. 

Uitreiking 

De uitreiking vindt plaats tijdens Wereld Suïcide Preventie Week 2023, 4 t/m 10 september. Meer informatie over wanneer en waar de uitreiking plaatsvindt volgt nog.