Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken
In memoriam, Jan Mokkenstorm

Jan Mokkenstorm overleden

8 juli overleed Jan Mokkenstorm (1962), psychiater en oprichter van 113 Zelfmoordpreventie, aan de gevolgen van alvleesklierkanker.113 verliest met Jan een inspirator, bevlogen leider en betrokken collega. Jan had één duidelijke missie: een land waarin niemand eenzaam of radeloos sterft door zelfmoord. Hij ging voor die missie niets uit de weg. Op inspirerende, doortastende, creatieve en volhardende wijze zette hij suïcidepreventie in Nederland duurzaam op de kaart en vestigde daarmee 113 als innovatieve zorgorganisatie. Zijn hoopvolle boodschap inspireert ons en zoveel anderen om met zijn levenswerk door te gaan.

Omdat op praten over zelfmoord en zelfmoordgedachten een taboe rust, richtte Jan in 2009 113 op. Juist omdat praten zo essentieel is voor suïcidepreventie. Na zijn studie geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Limburg in Maastricht werd Jan in de Valeriuskliniek Amsterdam opgeleid tot psychiater en psychotherapeut. Hier ontstond, mede ingegeven door zijn eigen ervaring met depressie en suïcidaliteit, zijn fascinatie voor de hulp aan mensen in ernstige emotionele crisis, in het bijzonder mensen met suïcidale gedachten en gedrag.

Naast zijn werk als directeur van 113, werkte Jan als waarnemend geneesheer-directeur en onderzoeker bij GGZinGeest met als aandachtsgebieden suïcidepreventie en patiëntveiligheid. Jan werd door Vrij Nederland uitgeroepen tot Radicale Vernieuwer 2014. Ook ontving hij de Ivonne van de Ven-prijs voor zijn prestaties op het gebied van suïcidepreventie. In 2018 werd Jan geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij promoveerde in 2019 op zijn proefschrift ‘On the road to Zero Suicide, implementation studies’ en werd bekroond tot erelid van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.

We zijn Jan immens dankbaar voor zijn werk en zullen zijn missie onverminderd voortzetten. Onze gedachten gaan uit naar zijn vrouw, kinderen en iedereen die hem dierbaar was.

Condoleances

Je kunt een bericht achterlaten via het condoleanceregister dat speciaal geopend is voor Jan Mokkenstorm.

 

(foto Merlijn Doomernik)