Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

 

 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken
Uitreiking Jan Mokkenstorm prijs

Karlijn Heesen wint Jan Mokkenstorm prijs 2020 met onderzoek naar zelfmoordpreventie onder scholieren

Op Wereld Suïcide Preventie Dag heeft onderzoeker Karlijn Heesen de eerste editie van de Jan Mokkenstorm prijs gewonnen. Paul Blokhuis, staatssecretaris van VWS overhandigde haar de prijs, een award en een geldbedrag van 500 euro. Heesen deed de afgelopen jaren promotieonderzoek bij het Depressie Expertisecentrum Jeugd van GGZ Oost Brabant naar de effectiviteit van het preventieproject STORM (Strong Teens and Resilient Minds) voor scholieren.

Heesen concludeerde dat STORM effectief is en maakte hiermee de weg vrij voor de uitrol van het project voor scholieren in Oost-Brabant. Ook hierbij was ze actief betrokken. STORM is een aanpak van scholen, GGD, GGZ en jeugdhulpverlening, waarin alle leerlingen in het tweede jaar van het voortgezet onderwijs worden gescreend op depressie en suïcidale gedachten. Scholieren met suïcidale gedachten worden binnen 48 uur onderzocht door de GGD en doorverwezen naar passende hulp. Scholieren met verhoogde depressieve klachten krijgen een preventieve training. Heesen: “STORM verbindt wetenschap aan praktijk en laat de kracht van samenwerking zien. Ik hoop dat het project landelijk geïmplementeerd wordt”.

De jury oordeelde dat Heesen er goed in is geslaagd de effectiviteit van STORM te onderzoeken. Hiermee draagt haar werk direct bij aan zelfmoordpreventie onder jongeren, de groep waarin zelfmoord doodsoorzaak nummer één is. In 2019 overleden in Nederland 67 jongeren.

Jury

113 Zelfmoordpreventie en Suicide Research the Netherlands (SURE-Net) hebben besloten om jaarlijks op Wereld Suïcide Preventie Dag de Jan Mokkenstorm prijs uit te reiken. Het ene jaar is de prijs voor een initiatief uit de praktijk, het andere jaar voor een jonge onderzoeker. De jury bestaat uit Prof. Dr. Aartjan Beekman, mr. Merijn Eikelenboom, dr. Wouter van Ballegooijen, dr. Renske Gilissen, Prof. Dr Jan Smit en Nicole Kwaks (de vrouw van Jan Mokkenstorm). In de geest van Jan Mokkenstorm, psychiater en oprichter van 113 Zelfmoordpreventie die vorig jaar overleed, moet de prijs bijdragen aan het terugdringen van zelfmoord in Nederland.

Tweede werd Jaël van Bentum. Uit haar onderzoek blijkt dat behandeling van zelfmoordgedachten het meest effectief is wanneer deze gedachten direct worden aangepakt. Veel behandelaren gaan er tot nu toe van uit dat als een psychische aandoening, zoals een depressieve stoornis, wordt aangepakt, de gedachten aan zelfmoord verminderen.

Voor meer informatie:

Persvoorlichter: Stefanie Michelis, tel 06-11384472, [email protected]

Het artikel van Karlijn Heesen is onlangs gepubliceerd in BMC Medicine. Informatie over het onderzoek van Jaël van Bentum staat hier.

Foto: Igor Roelofsen, gemaakt tijdens Congres Suïcidepreventie 2020