Koningin Máxima bezoekt jubileum 113 Zelfmoordpreventie

16 oktober 2018
Afbeelding Koningin Mäxima

Stichting 113 Zelfmoordpreventie is verheugd dat Hare Majesteit Koningin Máxima aanwezig zal zijn bij de viering van het 10-jarig jubileum op 2 november. De koningin accepteerde in april de uitnodiging om de feestelijkheden bij te wonen. Haar aanwezigheid betekent een enorme waardering voor het werk van de vrijwilligers en medewerkers van de hulplijn en erkenning voor 113 als aanjager van zelfmoordpreventie.

In 2008 richtte psychiater Jan Mokkenstorm 113 Zelfmoordpreventie op, een hulplijn waar mensen met gedachten aan zelfmoord anoniem kunnen praten of chatten met geschoolde vrijwilligers en stagiairs. In de afgelopen tien jaar is zijn initiatief uitgegroeid tot een landelijke organisatie die mensen in een crisis bijstaat, kosteloos anoniem therapie biedt, wetenschappelijk onderzoek doet, samenwerkt met veel maatschappelijke organisaties én scholing geeft aan professionals. Dit alles met maar één doel: dat niemand in Nederland radeloos en eenzaam sterft door zelfmoord.

De koningin is tijdens het jubileum, een interne bijeenkomst, getuige van de lancering van de ‘113 Vraag Maar’ app. De app is bedoeld voor iedereen die zich zorgen maakt of een ander misschien aan zelfmoord denkt. De app leert op een makkelijke manier hoe je een gesprek over zelfmoord kan voeren, zodat iemand die zelfmoordgedachten heeft een uitnodiging krijgt om over zijn gevoel te praten. In Nederland sterven gemiddeld vijf mensen per dag aan zelfmoord en meer dan 1300 denken daar dagelijks over na. De app is verkrijgbaar in de App Store van Apple en bij Google Play. Op social media start op 2 november een digitale campagne die oproept de app te downloaden.

Vervolgens bezoekt Koningin Máxima de ruimte waar vrijwilligers en stagiairs van 113 de anonieme telefoon- en chatgesprekken voeren. Dit zijn er jaarlijks meer dan 50.000. Zij zal in gesprek gaan met enkele van de ruim 200 vrijwilligers en medewerkers over hun werk en suïcidepreventie in Nederland.