Laat Het Licht Aan maakt depressie bij jongeren bespreekbaar

11 maart 2021
Laat Het Licht Aan maakt depressiviteit bij jongeren bespreekbaar

De makers van de theaterproductie Laat Het Licht Aan hebben een bijzondere afslag genomen, en wel naar het witte doek. Het doel van de verfilming van de theatervoorstelling is om, samen met 113 Zelfmoordpreventie en de Universiteit van Maastricht, depressie bespreekbaar te maken onder jongeren, vooral in tijden van corona. Op 10 maart 2020 speelden de kersverse theatermakers Jarno Korf en Willem van Leunen nog voor 500 scholieren in Maastricht, iets waarmee ze uitgebreide media-aandacht kregen.

Vijf dagen later, op 15 maart 2020, ging Nederland voor de eerste keer op slot, waarmee er een tijdelijke streep getrokken werd getrokken door de tournee van de voorstelling. “Er brak er een onzekere periode aan waarin onze inkomsten flink zagen teruglopen,” zegt Van Leunen. “Het was een tijd van rennen en stilstaan. Scholen mochten dan wel naar het theater, en dan toch weer niet.”

De makers van de theaterproductie Laat Het Licht Aan hebben een bijzondere afslag genomen, en wel naar het witte doek.

De theatermakers maakten ze zich zorgen om de doelgroep. “Opeens konden we mentaal en psychisch kwetsbare jongeren nu niet meer bereiken, vooral nu ze het door de corona nog zwaarder hadden,” zegt Korf, verwijzend naar verschillende rapporten die in de loop van de maanden zijn gepubliceerd. Zo kwam het Zilveren Kruis in november vorig jaar met onderzoek onder 1500 Nederlanders. Hieruit bleek dat 57% van de 18 tot 24-jarigen zich steeds vermoeider, eenzamer, en somberder voelden.

Al snel ontstond het idee om de theaterproductie te verfilmen, om op die manier toch de doelgroep te kunnen bereiken. “Amper vier weken na het bedenken van de film in november vorig jaar, stonden we met ons team in het mooie en gevarieerde landschap van Vlieland te filmen, en wel met 1 graad boven nul”, zegt Korf, toevoegend dat de film naar verwachting op 16 april 2021 zal worden opgeleverd.

Met 'Laat het Licht aan' willen ze jongeren de handvaten geven om symptomen te herkennen, zodat ze actie kunnen ondernemen. Hiermee willen ze het stigma dat aan depressie kleeft aanvechten om zo levens te redden. Tot en met 16 april zijn alle losse kaartjes en tickets voor scholen en groepen met een fikse korting van maar liefst 25% te koop. Hiermee helpt men zichzelf, maar ook de makers in deze moeilijke en complexe tijden.

Voor meer informatie en tickets ga naar laathetlichtaan.nl