Denk je aan zelfdoding?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten.

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken
Maryke Wolters-Geerdink

Maryke Wolters-Geerdink nieuwe manager hulpverlening bij 113 Zelfmoordpreventie

Klinisch psycholoog en psychotherapeut Maryke Wolters-Geerdink (45) start per 1 juli als manager hulpverlening bij 113 Zelfmoordpreventie. Eerder werkte zij bij RINO Amsterdam als Plaatsvervangend Hoofdopleider voor de GZ-opleiding en bij  ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum, waar zij met suïcidaliteit onder vluchtelingen en asielzoekers werd geconfronteerd. Bij 113 Zelfmoordpreventie is zij verantwoordelijk voor de hulpverlening aan anonieme hulpvragers, in de chat en aan de telefoon, en voor de kortdurende therapie gericht op het verminderen van gedachten aan zelfmoord.

Monique Kavelaars, voorzitter van de Raad van Bestuur: “We zijn blij met de komst van Maryke gezien haar opleiding en ervaring. Ze is in het verleden altijd op zoek geweest naar kansen en ontwikkelingen om haar bijdrage te leveren aan het bevorderen van de psychische gezondheid van mensen. Haar ambitie en haar ervaring in het opleiden van professionals bij RINO Amsterdam, zijn zeer welkom voor de verdere ontwikkeling van alles wat 113 Zelfmoordpreventie vanuit laagdrempelige en anonieme hulp verder wil ontwikkelen.”

Beter begrip voor gedachten aan de dood

Wolters-Geerdink zal zich inzetten voor die mensen die in onze maatschappij radeloos en eenzaam zijn en daardoor gedachten hebben aan de dood. Zij ziet nog veel onbegrip als het gaat om deze gedachten. “Het is soms moeilijk te begrijpen wat er in iemand omgaat die suïcidaal is. Veel mensen gaan er vanuit dat mensen vanzelf lichtpuntjes gaan zien en weer opkrabbelen, maar als je zelf middenin een ernstige crisis zit dan zie je soms geen enkel perspectief meer.” Een andere stip op de horizon is het optimaliseren van de hulpverlening waarbij aandacht voor het welzijn van de hulpverleners zelf centraal staat. “Mijn streven is om gezamenlijk stappen te zetten met alle collega’s, waarbij ik het heel belangrijk vind dat deze zelf ook gezond blijven. Efficiëntie is voor mij een belangrijk doel, maar dan wel vanuit een breed draagvlak en op een prettige en duurzame manier.”

Achtergrond Maryke Wolters-Geerdink

Wolters-Geerdink studeerde ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit van Utrecht. Zij was tot op heden als plaatsvervangend hoofdopleider van de GZ-opleidingen bij de RINO in Amsterdam inhoudelijk verantwoordelijk voor de postmaster opleiding Gezondheidszorgpsychologie met differentiatie Kind & Jeugd en de differentiatie Ouderen. Daarnaast was zij werkzaam bij ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum als klinisch psycholoog (BIG) en psychotherapeut (BIG). Daar gaf zij psychotherapie (EMDR, NET, TF-CBT) en behandelde adolescenten en volwassenen met PTSS en trauma gerelateerde problematiek. Met name slachtoffers van mensenhandel en seksuele uitbuiting, vluchtelingen en asielzoekers.

Over de hulpverlening van 113 Zelfmoordpreventie

Als zorgaanbieder biedt 113 Zelfmoordpreventie laagdrempelige, telefonische en online hulpverlening voor mensen met suïcidale gedachten en hun naasten. Deze hulpverlening is 24/7 geopend, anoniem en gratis. Dagelijks vinden er gemiddeld 350 gesprekken plaats via telefoon en chat. 113 Zelfmoordpreventie heeft in 2019 93.000 mensen met suïcidale gedachten geholpen. Het zorgaanbod van 113 Zelfmoordpreventie is aanvullend op reguliere zorg. De hulpverlening bestaat onder meer uit de hulplijn via chat en telefoon, online therapie, digitale zelfhulpmogelijkheden en verwijzing naar passende zorg.