Denk je aan zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken
Mijn vader was de grote afwezige: Slot Wegens Corona Gesloten

Mijn vader was de grote afwezige: slot Wegens Corona Gesloten

Vandaag is het derde en laatste deel van de online dramaserie 'Wegens Corona Gesloten' in première gegaan. Arend Brandligt (1974) speelt hierin een suïcidale man van middelbare leeftijd. Uit een recente publicatie van het CBS blijkt dat mannen van middelbare leeftijd al jaren het meeste risico lopen om te overlijden door zelfdoding. Arend Brandligt verloor op jonge leeftijd zijn vader door zelfdoding. Hij heeft hem hierdoor nooit leren kennen, iets wat Brandligt al zijn hele leven achtervolgt.

"Ik ben altijd benieuwd geweest naar zijn stem, zijn humor, zijn stijl. In mijn fantasie heb ik hem bijna mythisch gemaakt, een romantische held, een bohemien, een vader om trots op te zijn. Ik ben met vrienden van hem gaan praten om hem te leren kennen. Ik heb de schrijver van een "in memoriam" over hem in een tijdschrift opgespoord om vervolgens met hem af te spreken. Alles om aan verhalen en anekdotes te komen."

De impact van zelfdoding

De impact van de zelfdoding op het gezin was groot. Brandligts vader liet een gezin van 4 kinderen achter. Zijn moeder moest het vanaf die dag allemaal alleen doen met nauwelijks iets. Na een leven van eindeloos zwerven en verhuizen had het gebroken gezin nauwelijks meer een cent om van te leven. De kinderen werden hierdoor op jonge leeftijd al snel volwassen. Tegelijkertijd zorgde het bij Brandligt ook voor een zogezegd 'wortelloos gevoel', omdat hij hierdoor de helft van zijn stamboom nooit gekend heeft.

In de online dramaserie Wegens Corona Gesloten speelt Brandligt een café eigenaar in crisis. Hij herkent zich in de gevoelens van het personage, in het falen om alle ballen hoog te houden. "Als het leven uit niet veel meer bestaat dan het wegslikken van teleurstellingen kan het heel moeilijk worden als je je hart niet lucht. Helemaal als je het gevoel hebt alles te doen om het tij te keren." Hoewel Brandligt weet hoe belangrijk erover praten is, verwerkt hij de meest heftige emoties meestal ook alleen, met zichzelf.

wegens corona gesloten


Nooit over gesproken

Over de dood van zijn vader is veel onduidelijk, er is eigenlijk nooit over gesproken. Een foto van Brandligts vader hangt als decorstuk in het café. Misschien is het maken van Wegens Corona Gesloten wel weer een poging om dichter bij zijn vader te komen. "We vertellen natuurlijk helemaal niet zijn verhaal, maar hij doet wel mee."

Volgens Brandligt is betrokkenheid de krachtigste bescherming. "Als je een vangnet hebt kan je alle avonturen aan." Zijn moeder kan hem ineens dingen vertellen waarvan hij zich serieus afvraagt waarom ze daar nu pas mee komt. Het zit een beetje in de familie, want voor hem is openheid ook zeker niet vanzelfsprekend, hij houdt liever zijn mond. Behalve tegen zijn kinderen die hij iedere dag wel 700 keer vertelt hoeveel hij van ze houdt.

wegens corona gesloten vader slor


De grote afwezige

Brandligts vader heeft geen graf en hij weet niet of er een urn is. Zijn sterfdag wordt niet herdacht, hij is de grote afwezige. The mystery guest. "Ik probeer met mijn kinderen zoveel mogelijk herinneringen te maken zodat als ik morgen doodga ze in ieder geval een verhaal hebben."

De derde en laatste aflevering van Wegens Corona Gesloten laat zien hoe belangrijk het gesprek voeren over zelfdoding is. Kijk voor meer informatie op wegenscoronagesloten.nl