Nieuwsuur: zorgen over zelfmoord onder boeren

19 november 2018
Zelfmoord onder boeren

In de agrarische sector nemen de zorgen over zelfmoord onder boeren toe. Veel boeren kennen wel iemand in de sector bij wie het mis ging, maar officiële cijfers zijn er nog niet. Onderzoek in de landen om ons heen toont aan dat suïcide onder agrariërs beduidend meer voorkomt dan gemiddeld.

En daarom komen agrarische organisaties en zuivelbedrijven nu in actie. Samen met hulporganisatie '113 Zelfmoordpreventie' organiseren zij nu trainingen om suïcidaal gedrag bij boeren te herkennen en dit met ze te bespreken. De deelnemers zijn de zogeheten erfbetreders: mensen die voor hun werk al bij de boer op het erf komen, zoals dierenartsen.

Minister Carola Schouten van Landbouw kwam zaterdag 17 november met een aantal maatregelen om zelfmoord onder boeren terug te dringen. Zo moet er een landelijk meldpunt komen voor erfbetreders, zodat zij hun zorgen over de boeren die ze bezoeken ergens kunnen melden. Ook moet onderzoek de problematiek rondom suïcide in de boerensector in beeld gaan brengen.

Bron: NOS

Bekijk de uitzending terug via onderstaande video.


Hulp nodig?

Worstel jij met zelfmoordgedachten of maak jij je zorgen om iemand anders? Bel dan 0900-0113 of start een chat via de rode chat-button rechts bovenin je scherm. 

Vragen?

Heb je opmerkingen over de uitzending? Neem dan contact op met Nieuwsuur

Wil je meer weten over de trainingen van 113? Klik dan hier

Heb je vragen over de plannen van minister Carola Schouten van Landbouw en wil je bijvoorbeeld meer weten over het landelijk meldpunt? Neem dan contact op met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV)