Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken
Online behandeling voor LHBT+ jongeren met suïcidegedachten

Online behandeling voor LHBT+ jongeren met suïcidegedachten

Lesbische, homo- en biseksuele jeugd doen 3 tot 5 keer vaker een suïcidepoging dan heteroseksuele jongeren; transgender personen hebben 5 tot 10 maal zo vaak suïcidale gedachten. Vanaf vandaag kunnen LHBT+ jongeren die met suïcidegedachten kampen zich aanmelden voor een online behandeling (en onderzoek hiernaar). De behandeling en bijbehorend onderzoek zijn onderdeel van een project vanuit de Rijksuniversiteit Groningen, PratenOnline, ZonMW, Movisie en Stichting 113 Zelfmoordpreventie.

Het gaat om een behandeling bestaande uit 8 online chatsessies, gericht op het verminderen van zelfmoordgedachten en het leren omgaan met lastige situaties rondom je seksuele oriëntatie of genderidentiteit. De Rijksuniversiteit Groningen wil hierbij graag onderzoeken of deze behandeling helpt in het verminderen van de zelfmoordgedachten.

De online interventie is ontwikkeld in samenwerking met professionals en vrijwilligers in de gezondheidszorg, LHBT-jongeren en hun ouders. Deze is gebaseerd op bestaande effectieve online en face-to-face modules die aandacht besteden aan minderheidsstress bij LHBT-ers.

PratenOnline

De 8 online chatsessies inclusief huiswerkopdrachten worden aangeboden door professionals van de eHealth site PratenOnline.nl. Vijf behandelaren van PratenOnline zijn inmiddels door een GZ psycholoog met expertise in LHBT jongeren, getraind in deze geprotocolleerde behandeling.

Deelnemen

Je kunt deelnemen als je tussen de 16 en 27 jaar oud bent, LHBT+ bent of deze gevoelens (een beetje) herkent, én last hebt van zelfmoordgedachten.

Er wordt gesproken over LHBT, maar hiermee wordt ook bedoeld: queer, panseksueel, non-binair, gender non-conform, gender fluïde, of als je het (nog) niet zo goed weet.

Aanmelden

Als je mee wilt doen aan de behandeling en het onderzoek volg dan de aanmeldstappen van Mijn PratenonlineLHBT. Geef aan dat je 8 chatsessies wilt en geef aan dat je interesse hebt in deelname aan het onderzoek.

Vragen

Heb je vragen over het onderzoek of over de behandeling, dan kun je een e-mail sturen naar: [email protected]

Direct hulp nodig

Als je direct iemand wilt spreken kun je contact opnemen met de hulplijn van 113 Zelfmoordpreventie.