Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

 

 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken
Psychotherapie voor suïcidaliteit: wat werkt voor wie?

Psychotherapie voor suïcidaliteit: wat werkt voor wie?

Veel mensen die last hebben van suïcidale gedachten hebben baat bij psychotherapie. Maar welke vorm van psychotherapie is het meest effectief? En welke behandeling werkt voor wie? Om dit soort vragen te beantwoorden, hebben 113 Zelfmoordpreventie en de Vrije Universiteit Amsterdam een database van wetenschappelijke studies over psychotherapie beschikbaar gemaakt. De organisaties willen dat iedereen, van onderzoekers tot clinici, gebruik kan maken van deze informatie. In een online portal kan de gebruiker alle studies bekijken en selecties maken, bijvoorbeeld door te kiezen voor studies gericht op adolescenten, of studies waarin cognitieve gedragstherapie werd onderzocht.

Voer je eigen meta-analyses uit

De afgelopen jaren heeft 113 Zelfmoordpreventie samen met de Vrije Universiteit Amsterdam de resultaten van alle gecontroleerde wetenschappelijke onderzoeken naar de effecten van psychotherapie op suïcidaliteit samengebracht in een database. Uit deze studies is relevante informatie verzameld (bijv. doelgroep, type psychotherapie, effectmaten) waardoor het mogelijk wordt om meta-analyses uit te voeren.

Een meta-analyse is een onderzoek waarbij de resultaten van meerdere klinische trials samen worden genomen. Hierdoor zijn de conclusies preciezer en betrouwbaarder dan conclusies op basis van één onderzoek. Door meta-analyses uit te voeren op selecties van de database krijgen we beter inzicht in hoe goed verschillende vormen van psychotherapie werken voor verschillende groepen. Het uitvoeren van eigen meta-analyses is mogelijk op de eerder genoemde website, mede dankzij de Technische Universität München.

Toekomstplannen

Deze database van onderzoeken wordt elk jaar geüpdatet met nieuwe relevante studies. Zo is de nieuwste kennis op het gebied van suïcidepreventie altijd voor iedereen beschikbaar.  Ook wordt op dit moment gewerkt aan een vergelijkbare database met onderzoeken naar de effectiviteit van farmacotherapie (bijvoorbeeld antidepressiva) in de behandeling van suïcidale gedachten en suïcidepogingen.