Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken
Samenwerking 113 met KVK voor ondernemers in zwaar weer

Samenwerking 113 met KVK voor ondernemers in zwaar weer

Tijdens de afgelopen jaren hebben ondernemers in rap tempo te maken gekregen met verschillende crises. De coronacrisis, energiecrisis, stikstofproblematiek, personeelstekorten, de stijging van grondstof-, transport- en personeelskosten. Al die problematieken zorgen voor een stapeling van oorzaken waardoor een grote groep ondernemers in zwaar weer verkeert. Wanneer een onderneming in zwaar weer komt, heeft dat ook gevolgen voor de emotionele situatie van de ondernemer zelf. Bij velen stond dan wel staat het water tot aan de lippen. Daarom gaf het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat de opdracht aan KVK om het programma ‘Emotie en Perspectief’ te ontwikkelen en uit te voeren.

Één van de thema’s binnen het programma legt de focus op de mentale weerbaarheid van ondernemers. Suïcidepreventie is daar een onderdeel van. Voor 113 Zelfmoordpreventie was het een goede reden om aan te haken bij de uitvoering.

Op maat gemaakte training

Het voorkomen van zelfdoding gebeurt op verschillende manieren. 113 Zelfmoordpreventie is natuurlijk 24/7 te bereiken als hulplijn, daarnaast doen we onderzoek, lanceren we campagnes en werken we samen met veel verschillende organisaties in Nederland. De 113 Academy is een afdeling die zich specialiseert in op maat gemaakte voorlichting, workshops en trainingen. Deze kennis wilde KVK graag gebruiken; de Academy kreeg het verzoek om een zorgworkshop te ontwikkelen voor medewerkers, met 1 op 1 klantcontact, die de moeilijke gesprekken met ondernemers voeren. 

Workshop voor adviseurs

De workshop werd gegeven door ervaren trainers. De deelnemers ervaarden in de praktijk hoe lastig het is om goed contact te krijgen als iemand boos is, huilt, radeloos is en soms ook het leven niet meer ziet zitten. Trainer Karen Keukelaar: “Je voelt dan bij jezelf ook dat gelijk de spanning stijgt. Wat kan je doen om de ander rustig te krijgen en hoe bewaar je zelf je kalmte? In slechts een paar minuten kan de spanning verminderen en komt er ruimte voor een gesprek. Dat is een echte eye-opener.” In de workshop is er specifiek aandacht besteed aan twee sporen. Allereerst de ondersteuning voor financiële en ondernemersvragen, maar ook de route naar persoonlijke gezondheidsgerelateerde ondersteuning kwam aan bod.

Deze op maat gemaakte workshop kreeg veel positieve feedback. Karen Keukelaar: “De adviseurs hebben te maken met pittige situaties. Ondernemers doen uitingen over dat het leven te zwaar is geworden en dat er gedachten aan zelfdoding opkomen. Als trainers vonden we het geweldig om met deze op maat gemaakte training zo op de praktijk aan te sluiten en de deelnemers toe te rusten voor gesprekken met hoogoplopende emoties.”

kvk

Hans Klein Swormink, programmamanager Emotie en Perspectief binnen KVK zegt er het volgende over: “Onze collega’s kregen handvatten en tips aangereikt en werd als heel waardevol beoordeeld. Het voeren van het goede gesprek en jezelf als medewerker weerbaar maken is essentieel om ondernemers goed te kunnen helpen en ondersteunen wanneer zij in zwaar weer verkeren!”

Het resultaat

In het afgelopen jaar hebben 850 deelnemers van 30 verschillende organisaties in de sociaaleconomische sector de workshop gevolgd. Laura van Klink is Ondernemersadviseur bij KVK en geeft aan dat het emotionele aspect een veel grotere rol speelt dan voorheen het geval was. “Ondernemers hadden het gevoel geen kant meer op te kunnen en spraken dat ook uit. Bij de training van 113 hebben we geleerd hoe we daar mee konden omgaan. Welke vragen we konden stellen. Wat een volgende stap zou kunnen zijn. En hoever ga je daarin. De training heeft mij bagage gegeven om die gesprekken met meer vertrouwen te voeren.’’

Interesse in het volgen een training? Neem contact op met de Academy van 113 Zelfmoordpreventie via dit formulier.