Suïcide in de elektronische muziekwereld

20 juli 2021
Suïcide in de elektronische muziekwereld

Mr. Belt & Wezol is een DJ-duo uit Delft. Ze draaiden voor corona overal ter wereld, maar vooral veel in Nederland. Je zou ze kunnen kennen van hun optredens op Mysteryland, Tomorrowland of Dance Valley. Ook hebben ze wat bescheiden club hitjes op hun naam staan die je misschien wel eens in de sportschool gehoord hebt. Sam en Bart draaien house muziek, een genre wat voor het grote publiek soms nog wat ongrijpbaar is. Daarom steken ze de muziek in een wat toegankelijker jasje door aan de platen te knutselen en er bekende samples in te gebruiken. Dit maakt hun muziek echt uniek. Maar wat heeft hun muziek eigenlijk te maken met suïcidepreventie? 

Recente haalden Sam en Bart een mooi geldbedrag op voor 113 Zelfmoordpreventie. We spraken hen over hun muziek, inzamelingsactie én over suïcide in de elektronische muziekwereld.

Een lege corona agenda

Tijdens de pandemie waren er natuurlijk geen normale optredens mogelijk. We zagen onze agenda dus van vol naar compleet leeg gaan. Om toch nog bezig te blijven met optreden gingen we daarom op zoek naar bijzondere locaties om een DJ set op te nemen. Zo belandden we onder andere op de Pier in Scheveningen, een luchtballon, een alpaca boerderij, een bowlingbaan, een ballenbak en een rijdende tram.

Tijdens een brainstormsessie kwamen we op het idee om tijdens onze DJ set kunst te gaan maken. Met behulp van Bart's moeder gingen we op zoek naar bijzondere verftechnieken. Daan, een vriend van ons, heeft vervolgens geholpen om de gigantische canvassen in elkaar te zetten. Ook willen we graag Frank nog bedanken, die ons geholpen heeft met het afleveren van de schilderijen.

Corona en mentale gezondheid

Toen we het idee aan het uitwerken waren bedachten we ons dat we ook nog iets leuks konden doen met de uiteindelijke schilderijen. Al gauw kwam geld ophalen ter sprake. Als er iets is wat we veel om ons heen hebben gezien tijdens de corona crisis is het de mentale gezondheid van ons en onze collega's. Een hele industrie ging van 100 naar 0 binnen een maand, wat een flinke hoeveelheid stress met zich meeneemt. We wilden daarom graag doneren aan iets wat extra belangrijk is in deze tijden, 113 leek ons daarom een logische keuze.

We hebben elkaar

Wij hebben ontzettend geluk dat we een DJ duo zijn en elkaar hebben om op terug te vallen of om mee te praten als we er even helemaal doorheen zitten. Wat vooral erg zwaar is in deze tijden is de onzekerheid; hoe lang gaat dit nog duren? Wanneer kunnen we weer aan de slag? Bij een zoveelste teleurstelling is niks lekkerder dan bij elkaar je hart te luchten. Al bij al een stressvolle periode. Gelukkig is er de overheidssteun, die heeft ons in ieder geval de financiële stressfactor af kunnen nemen.

Zelfmoord geen taboe

Bart is op zijn 12e zijn opa en oma verloren aan zelfmoord. Bart: 'Omdat ik nog erg jong was heb ik er emotioneel niet heel veel last van gehad. Ik zag wel hoeveel impact het op mijn ouders en familie had, en dat deed mij natuurlijk wel een hoop verdriet. In het geval van zelfmoord blijven families vaak met een grote berg aan vragen zitten en het kan best een tijd duren voordat dit verwerkt is. Ik ben blij dat dit onderwerp thuis nooit een taboe is geweest en dat we er altijd over hebben kunnen praten. Dingen bespreekbaar maken en erover praten lucht altijd op.'

Suïcide in de elektronische muziekwereld


Suïcide in de elektronische muziekwereld

Na de dood van Avicii is er een flinke wake-up call geweest over suïcide in de elektronische muziekwereld. Er was even media aandacht voor, die nu wel grotendeels weer is verdwenen. Het heeft wel bewerkstelligd dat DJ's en producers wat meer open zijn over depressieve gedachten, dus dat is mooi. Depressie is helaas zeer veel voorkomend in deze wereld.

De druk om succesvol en relevant te blijven in een zwaar beconcurreerde markt komt rauw op je dak. Daarnaast heb je een grote groep liefhebbers die je wilt blijven 'pleasen' met je nieuwste plaat. De druk om een hit te maken van een muzieklabel komt daar nog eens bij. Tel daar voor de grote DJ's intensief touren en een (vaak) ongezonde levensstijl bij op en je hebt een recipe for disaster. Gelukkig is er langzaamaan een shift gaande waardoor het makkelijker en normaler wordt om een stap terug te nemen als je je niet 100% voelt. We zijn er nog niet, maar het gaat de goede kant op.

Ons favoriete nummer om onszelf beter te voelen?

Dat moet toch wel Earth, Wind & Fire – September zijn!