Denk je aan zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Suïcidepreventie kan alleen samen

Suïcidepreventie kan alleen samen

"Suïcidepreventie kan alleen samen." Het is vermoedelijk één van de meest gebruikte zinnen in 2022 bij 113. En terecht, het kan namelijk ook alleen samen. Iedereen in Nederland speelt een rol in suïcidepreventie.

Mensen die vermoeden dat het niet goed gaat met iemand kunnen het gesprek starten. Dat is spannend, maar iedereen kan het leren. Professionals die in contact komen met risicogroepen – denk aan schoolverlaters, mensen die net ontslagen zijn of schulden hebben – fungeren als zogenaamde Gatekeepers. Zij hebben geleerd hoe je zelfdodingsgedachten herkent en bespreekbaar maakt, hoe je de veiligheid inschat en de ander kan stimuleren om hulp te zoeken. En tot slot zijn er de zorgprofessionals die veiligheid en goede zorg bieden aan mensen die kampen met suïcidaliteit.

Ook in 2022 hebben we weer mooie en belangrijke stappen gezet in samenwerking. Daarvoor willen we iedereen bedanken, alle partners, iedereen die zich heeft laten trainen, alle donateurs, onze financier VWS, iedereen die het initiatief nam een 1K Z1E J3 bankje te plaatsen, alle mensen die via werk of privé het initiatief namen om iemand met mentale problemen te helpen en natuurlijk alle 113-ers voor hun tomeloze inzet.

Tot slot: 113 is altijd open, ook tijdens de feestdagen. We staan dag en nacht klaar voor iedereen die denkt aan zelfdoding en er anoniem over wil praten. We zijn per telefoon bereikbaar op 113 en 0800-0113 (gratis). Chatten kan via 113.nl.

Dank allen en tot in 2023!

Monique Kavelaars
Bestuurder 113