Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten.

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken
ziekenhuizen 113

Talkshow 113 Netwerk Ziekenhuizen

Live vanuit Studio 2 in Meppel op dinsdag 15 november van 19.30 tot 20.30 uur: Talkshow 113 Netwerk Ziekenhuizen. Een online uitzending over de nut en noodzaak van suïcidepreventie in het ziekenhuis, knelpunten en behoeften. Aan tafel ervaringsdeskundigen, medisch professionals en bestuurders. Zorg dat u erbij bent, praat mee via de chat en laat u inspireren.

Per jaar komen in Nederland ongeveer 14.500 mensen op een Spoedeisende Hulp (SEH) afdeling voor behandeling na een suïcidepoging. Het 113 Netwerk Ziekenhuizen – een van de projecten uit de Landelijke Agenda Suïcidepreventie – heeft als doel de zorg voor suïcidale patiënten binnen het ziekenhuis te verbeteren. Met een lerend netwerk van ziekenhuizen wil het project de kennis over suïcidaliteit binnen het ziekenhuis vergroten en medewerkers ondersteunen in het omgaan met suïcidale patiënten. Ruim 20 ziekenhuizen hebben zich al aangesloten.

Online talkshow

Marja Fuchs en Martine Peppelenbos, Kwartiermakers zorg bij 113 Zelfmoordpreventie, leiden het project en organiseren de talkshow. “Sinds 2018 organiseren we netwerkbijeenkomsten voor ziekenhuizen om ervaringen en goede voorbeelden over suïcidepreventie te delen”, vertelt Peppelenbos. “Door corona kon het twee jaar niet doorgaan en nu pakken we de draad weer op. We willen het voor iedereen zo makkelijk mogelijk maken om mee te doen, daarom kiezen we nu voor een online talkshow. Iedereen kan dinsdag 15 november meekijken en vragen stellen via de chat.”

Ervaringsverhalen

Projectleider Marja Fuchs presenteert de talkshow. Te gast zijn ervaringsdeskundigen, medisch professionals en bestuurders. “We beginnen met twee verhalen van mensen die na een suïcidepoging zijn behandeld op de SEH. Deze indrukwekkende ervaringsverhalen maken de noodzaak van deze talkshow heel tastbaar”, vertelt Peppelenbos. “Aan de hand van deze ervaringen gaan we in gesprek met onder andere een arts en een verpleegkundige. Wat gaat er goed en wat kan er beter?”

Voor de hele keten

De talkshow is volgens Peppelenbos niet alleen een aanrader voor zorgprofessionals in het ziekenhuis, maar voor professionals in de hele keten. Van huisarts tot psychiater en gemeenten. “Suïcidepreventie in ziekenhuizen staat niet op zichzelf. Als mensen na behandeling op de SEH weer naar huis gaan, zit er nog een hele keten van professionals omheen. Daarom gaan we tijdens de talkshow ook de breedte in. Hoe kunnen we in de keten samenwerken en elkaar versterken?”

Aanmelden

Ben je erbij op dinsdag 15 november om 19.30 uur? Meld je aan en je ontvangt een link om mee te kijken met de talkshow.