Denk je aan Zelfmoord?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten.

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken
schuldenproblematiek

Webinar: Suïcidaliteit en schuldenproblematiek

"Zelfmoordpreventie begint bij de eerste onbetaalde rekening", een quote van Nadja Jungmann, bijzonder hoogleraar schuldenproblematiek. Schulden geven zorgen en stress. Mensen met schulden hebben twee keer zo vaak suïcidale gedachten als mensen zonder schulden. Bij 1 op de 6 mensen die suïcide plegen zijn schulden de directe aanleiding. Er is een verontrustende toename in het aantal mensen met geldzorgen en schulden in Nederland. Op maandag 4 september vindt om 15:00 uur de Webinar Suïcidaliteit en schuldenproblematiek plaats. Aanmelden hiervoor is nog mogelijk.

Webinar

In dit webinar gaan we in gesprek met ervaringsdeskundigen waarbij de schulden tot wanhoop en suïcidaliteit hebben geleid en enkele professionals: Paul Otter (gerechtsdeurwaarder bij Syncasso) en Frederieke Kokol (Directeur bij Stichting Nederland Geldzorgenvrij en manager en teamleider bij Geldfit) en Renske Gilissen (Hoofd onderzoek 113).

Alleen al het feit dat de deurbel ging, deed bij mij alle alarmbellen rinkelen en had bijna elke keer een paniekaanval tot gevolg.

- Bert (43), ervaringsdeskundige.

Geldzorgen en schulden

Bijna één op de vijf huishoudens heeft te maken met incassobureaus en deurwaarders. En krap 10% heeft schulden die zo groot zijn, dat ze die niet zelfstandig kunnen oplossen. 90% van alle sociaal werkers meldt een verontrustende toename in het aantal cliënten met geldzorgen en schulden.

Schulden zijn niet alleen een financieel probleem, ze zorgen ook voor mentale belasting. Uit onderzoek van het Trimbos Instituut blijkt dat mensen die grote schulden hebben na drie jaar, drie keer zoveel kans hebben op psychische aandoeningen dan mensen die geen financiële zorgen hebben.

Het is voor mij niet ongewoon om te horen 'ach van mij hoeft het niet meer'. Eerst schrok ik daarvan en bleef met een naar gevoel achter, maar nu ga ik het gesprek daadwerkelijk aan en schroom ik niet te vragen: denk je wel eens aan zelfdoding?

- Paul Otter, gerechtsdeurwaarder bij Syncasso.

Aanmelden

Mis deze interactieve webinar niet als je jouw kennis wilt verrijken met ervaringsverhalen en wilt weten wat je kunt doen als je werkt met mensen met geldzorgen en schulden. Meld je nu gratis hier aan.