Lesbische, homo- en biseksuele personen doen 3 tot 5 keer vaker een suïcidepoging dan heteroseksuele jongeren; onder transgender (T) personen is dit zelf 5 tot 10 maal zo vaak. Dit is opvallend, omdat cijfers tonen dat de acceptatie in Nederland van seksuele- en genderdiversiteit relatief hoog ligt in Europa. In de webinar 'Zelfmoordpreventie onder Lesbische, Biseksuele, Homo-Transgender+ personen' op donderdag 7 september worden deelnemers bekend gemaakt met de achtergrond van suïcidaliteit bij LHBTQ+ jongeren. Ook worden deelnemers meegenomen in de verschillende inspirerende initiatieven die in de afgelopen jaar werden ingezet om de suïcidaliteit in de LHBTQ+ groep terug te dringen.
Voor wie is deze Webinar?
De webinar is bedoeld voor professionals, vrijwilligers of naasten die contact hebben met LHBTQ+ personen die (mogelijk) last hebben van suïcidaliteit (domeinen: in de zorg, op school of in het maatschappelijk domein). LHBTQ+ personen zijn uiteraard zelf ook van harte welkom en hun aanwezigheid wordt zeer op prijs gesteld.
Waardoor is het aantal suïcides groter binnen de LHBTIQ+ gemeenschap?
Suïcidaliteit onder LHBTQ+ personen kan verschillende oorzaken hebben. Doordat de seksuele oriëntatie, gender identiteit (of beleving of expressie daarvan) afwijkt van de norm, kunnen LHBTQ+ personen zich ‘anders’ of minderwaardig te voelen en de reacties in hun omgeving (denk aan pesten, buitensluiten, flauwe grappen) kunnen dergelijke gevoelens bevestigen. Onderzoek toont aan dat deze processen belangrijke wissels kunnen trekken op het welbevinden van LHBTQ+ personen, en kunnen hun suïcidaliteit in negatieve zin beïnvloeden.
Is er speciale hulpverlening nodig voor deze doelgroep?
Er zijn hulpverleners nodig die zich goed hebben geïnformeerd en geschoold hebben over de thema's, uitdagingen, stressoren die zich bij uitstek kunnen voordoen bij LHBTQ+ personen, en die weten op welke manieren dat impact kan hebben op hun leven en t.a.v. hun suïcidaliteit. Bij voorkeur ontstaat er in Nederland zowel een deskundige groep hulpverleners die bij algemene instellingen werken maar heel veel expertise hebben opgebouwd in LHBTQ+ thematiek, als ook zie ik een rol voor Roze hulpverlening voor LHBTQ+ personen die dat prettig vinden, wanneer een behandelaar uit de gemeenschap zelf komt.
Wat kunnen omstanders doen als ze iemand kennen binnen deze doelgroep?
Aangeven dat dit (uitdagingen ervaren) niet vreemd is, want er zijn veel LHBTQ+ personen die uitdagingen ervaren en hierdoor last hebben van suïcidaliteit. Goed luisteren, en niet invullen wat het is /zou moeten zijn (LHBTQ+ zijn en de uitdagingen hieromtrent). Zich inlezen op dit onderwerp. Jonge LHBTQ+ personen kunnen terecht bij Praten Online LHBT, volwassenen bij Roze Hulpverleners en Switchboard.
Wie zullen we spreken tijdens de webinar?
- Piet Jan Baas, 113 kwartier maker LHBTQ+
- Charlotte Pierik, project manager op m.n. LHBTQ+ projecten bij Movisie
- Elise Stiekema, Projectmedewerker Lief Liever Liefst (Landelijk Agenda, Samen minder Suicide), Rijksuniversiteit Groningen
- Lucy Stut, Orthopedagoog en psycholoog, Praten Online LHBTQ+ (Kenter Jeudgzorg).
- Diana van Bergen, Universitair Hoofddocent bij de Rijksuniversiteit Groningen en Senior Onderzoeker bij 113 Zelfmoordpreventie
De webinar Zelfmoordpreventie onder Lesbische, Biseksuele, Homo-Transgender+ personen vindt donderdag 7 september plaats om 15:00 uur. Aanmelden kan gratis via dit aanmeldformulier.